‘Toekomstige Apple oordopjes kunnen je stem herkennen’
Wouter Nijsen

Het heeft er alle schijn van dat Apple de techniek van zijn oordopjes gaat verbeteren. De volgende modellen moeten uitgerust worden met meerdere ‘superieure’ microfonen. Deze moeten je stem herkennen en zich aanpassen aan de omgeving waar je je op dat moment bevindt.

apple oordopjesDit met als belangrijkste speerpunt de audio-kwaliteit van hands-free gesprekken te verbeteren. Dat blijkt uit een patent dat in handen is gekomen van het doorgaans betrouwbare AppleInsider. Het is al langer mogelijk om met de iPhone en iPad hands-free te bellen.

De spraakkwaliteit moet bij de nieuwe oordoppen van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn, blijkt uit het patent. De meeste oordopjes – ook die van Apple – maken al gebruik van een ingebouwde microfoon waarmee telefoongesprekken gevoerd kunnen worden.

Stemherkenning bij volgende Apple oordopjes

apple oordopjesDe kwaliteit laat in de meeste gevallen te wensen over. Dat komt omdat er dikwijls omgevingsgeluiden en andere verstorende geluiden worden geregistreerd. Deze drukken het stemgeluid naar de achtergrond, waardoor het soms moeilijk is om bijvoorbeeld in een volle treincoupé in hands-free modus een gesprek te voeren via je oordoppen.

In het document van AppleInsider staat onder meer dat Apple werkt aan een zogeheten ‘noise suppressor’ die omgevingsgeluid naar de achtergrond drukt. De oordoppen moeten daarnaast je stem herkennen dankzij de ingebouwde accelerometer. Daarmee komt geluid van spraak centraal te staan, zelfs in drukke omgevingen.

Kritiek op Apple oordopjes

Het is overigens onzeker of Apple de techniek voor de volgende generatie Apple-oordopjes gepland heeft staan. De oordoppen van de Amerikaanse telefoonmaker krijgen het regelmatig flink te verduren. De geluidskwaliteit is slecht en de gesprekken in hands-free modus onnavolgbaar, aldus critici. De oordopjes die standaard bij de iPhone en iPod worden meegeleverd gaan sinds eind 2012 als ‘Earpod’ door het leven.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.