‘Apple ontleent iOS 7 design aan concurrentie’
Roel van Hout

Het iOS 7 design doet erg denken aan Android. Dat is althans de algemene reactie. Bij ons schoot die gedachte bij sommige apps ook wel door het hoofd. Waar hebben we bepaalde elementen nou al eerder gezien?

[label style=”warning”]Update[/label]Lees alles over iOS 7

Control Center

Technologiesite The Verge vat het iOS 7 design enigszins pijnlijk samen als ‘eerder gemaakte innovatie’: Apple presenteert ouder design als iets nieuws. Hieronder daarom enkele overeenkomsten met andere mobiele besturingssystemen.

Allereerst het multitasking-menu: dat doet erg denken aan dat van Windows Phone, maar verschillende HTC smartphones kennen al langer een vergelijkbare manier van schakelen tussen programma’s.

De knoppen om snel wifi- en bluetoothverbindingen aan of uit te zetten zijn, hoewel broodnodig in iOS, eveneens allerminst nieuw: op de Androidtelefoons van Samsung en LG zijn deze knoppen er al een paar jaar. Het stevig verouderde Symbian van Nokia deed dit daarnaast ook al op deze manier.

Design iOS 7 is doorzichtig

Control CenterPlotseling kunnen we onder allerlei menu’s de onderliggende schermen zien. Mooi, maar evenmin nieuw: in Apple’s eigen OSX wordt er al sinds 2000 gespeeld met doorzichtigheid van vensters.

Het navigeren door apps wordt ook anders. Nu hebben veel apps nog een knop rechtsbovenin om naar een vorig scherm te navigeren, maar in iOS 7 ga je terug door het scherm opzij te vegen. Het doet denken aan het browsen in Safari onder OSX, maar is oorspronkelijk geïntroduceerd door Nokia.

Dit alles is nog maar het topje van de ijsberg. Natuurlijk kijken telefoonfabrikanten goed naar elkaar en nemen ze ideeën over; dit is Apple zelf ook vaak genoeg overkomen. Volgens The Verge is het dan ook niet de vraag of iOS 7 uit ideeën van anderen bestaat, maar of Apple ze verder weet te ontwikkelen.
We spraken al met app-ontwikkelaars over hun eerste indruk van iOS 7 en filmden alvast kort de spraakmakende nieuwe functies van iOS 7. Ook zetten we alle veranderingen in iOS 7 voor je onder elkaar.

 

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.