Apple geeft voor het eerst omzetwaarschuwing: iPhone-verkoop valt tegen

3 januari 2019, 8:41
2 min leestijd
Apple geeft voor het eerst omzetwaarschuwing: iPhone-verkoop valt tegen

Voor het eerst sinds de komst van de iPhone heeft Apple een officiële waarschuwing naar investeerders gestuurd. Ceo Tim Cook legt uit waarom de iPhone-verkoop tegenvalt.

Lees verder na de advertentie.

Apple omzetwaarschuwing uitgestuurd door Tim Cook

Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar Apple-ceo Tim Cook moet meteen een opvallend bericht publiceren. In een open brief aan investeerders waarschuwt hij dat Apple waarschijnlijk een fors lagere omzet zal boeken in het eerste kwartaal.

De ceo verwacht een omzet van 84 miljard dollar, wat 9 miljard dollar minder is dan de aanvankelijke voorspelling, die tussen de 89 en 93 miljard dollar lag. Ook analisten hadden een rooskleuriger beeld met een voorspelling van 91,5 miljard dollar. Nooit eerder heeft Cook een dergelijke waarschuwing gegeven, waardoor het aandeel van Apple direct met 7 procent daalde toen de brief gepubliceerd werd.

Apple omzetwaarschuwing

Volgens Cook heeft de daling van de omzet verschillende oorzaken. Zo zou Apple hebben onderschat hoe het bedrijf het in China zou doen. Omdat de groei van de Chinese economie minder snel toenam dan verwacht, zouden er ook minder iPhones zijn verkocht. Dit is één van de oorzaken van het lopende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.

Bovendien zouden de iPhone XS, XS Max en iPhone XR de nodige productieproblemen hebben gehad. Dit komt volgens Cook omdat Apple de drie toestellen tegelijk uitbracht met een grote hoeveelheid andere Apple-producten, zoals de nieuwe Apple Watch en MacBooks. Daardoor zou de productie minder soepel zijn verlopen dan voorgaande jaren.

Is de iPhone simpelweg te duur?

Daarnaast denken analisten dat de verkoopprijs van de iPhone hier ook een grote rol bij speelt, al zegt Cook hier niets over. Uit tal van geruchten de afgelopen maanden blijkt echter dat mensen de prijs van rond de duizend euro te fors vinden voor een nieuwe iPhone, zeker omdat sommige concurrerende smartphones honderden euro’s goedkoper zijn.

Toch is het niet alleen kommer en kwel: Tim Cook schrijft dat de omzet nu tegenvalt omdat de iPhone de kern van Apple vormt, maar dat de andere divisies binnen het bedrijf het wel erg goed doen. Eind januari worden de definitieve kwartaalcijfers bekendgemaakt. Daarna moeten we afwachten hoe Apple dit probleem in 2019 gaat aanpakken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu