‘Waarom uitgevers nog niet warmlopen voor Apples 2019 nieuwsdienst’

Michel van 't Klaphek
12 december 2018, 19:27
2 min leestijd
‘Waarom uitgevers nog niet warmlopen voor Apples 2019 nieuwsdienst’

Apple brengt haar kranten- en tijdschriftendienst in de lente van 2019 uit. Tot die tijd moet de iPhone-maker hard aan de bak om bekende uitgevers aan boord te halen, die er vooralsnog weinig brood in zien.

Lees verder na de advertentie.

‘Apple nieuwsdienst release vindt plaats in 2019’

Dat meldt Bloomberg. De nieuwsoutlet heeft gesproken met bronnen die betrokken zijn bij het project en is op de hoogte van Apples plannen. Afgelopen maart nam het bedrijf uit Cupertino Texture over en men is van plan deze tijdschrift-app onderdeel van Apple Nieuws te maken. Daarnaast worden kranten en opiniebladen toegevoegd aan de nieuwsdienst.

Texture biedt een digitale versie van magazines aan waarbij je (vaak) moet inzoomen om een artikel te lezen. Apple is van plan om deze opmaak te wijzigen. De weergave wordt namelijk geoptimaliseerd voor iPads en iPhones. Hierdoor gaat de Apple nieuwsdienst meer lijken op hoe je artikelen leest in apps als Medium.

Net als bij Apple Music is het de bedoeling dat je een vast, maandelijks bedrag moet betalen om toegang tot de hele collectie tijdschriften, kranten en opiniebladen te krijgen. Dit verdienmodel zorgt voor twijfels bij grote uitgevers, zoals The Wall Street Journal en The New York Times. Zij zijn bang dat Apple hun huidige abonnees gaat ‘stelen’.

Een (digitaal) abonnement van The Times kost bijvoorbeeld twee euro per week, waardoor de nieuwsdienst van Apple relatief goedkoop wordt. Bloomberg meldt dat de ‘all you can read’-kiosk tien dollar per maand kost. Bovendien kun je hierbij ook onbeperkt andere kranten en tijdschriften lezen.

Lees ook: ‘Apple wil één abonnement bieden voor tv, nieuws en muziek’ 

‘Kijk naar het succes van Apple Music’

Apple weerlegt deze vrezen van uitgevers door te wijzen op het succes van Apple Music. Toen de iPhone-maker een paar jaar geleden begon met de streamingdienst waren platenmaatschappijen ook huiverig omdat ze dachten dat mensen geen cd’s en singles meer zouden kopen.

Inmiddels blijkt dat deze muziekuitgevers ook met streams een goede omzet binnen kunnen halen. Apple gaat de uitgevers overigens betalen op basis van hoe vaak hun artikelen gelezen worden door app-gebruikers. Hierdoor krijgen goed gelezen stukken meer omzet dan artikelen die minder kijkers trekken, net als bij streams het geval is.

Op de hoogte blijven van Apples nieuwsdienst? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of download onze gratis iPhoned-app!

Volg het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu