Opinie: Apples nieuwsdienst is (vooralsnog) een te slechte deal voor uitgevers

Lars Paijmans
13 februari 2019, 11:01
2 min leestijd
Opinie: Apples nieuwsdienst is (vooralsnog) een te slechte deal voor uitgevers

Volgens een gerucht zou Apple 50 procent van de inkomsten van zijn eigen nieuwsdienst in eigen zak steken, de rest wordt verdeeld onder uitgevers van kranten en tijdschriften. Niet zo gek dus dat ze ontevreden zijn.

Lees verder na de advertentie.

Netflix voor nieuws, gemaakt door Apple

Apple zou op 25 maart zijn eerste nieuwe dienst onthullen: een eigen Blendle-alternatief (of ‘Netflix voor nieuws’), waarmee gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang krijgen tot kranten en tijdschriften. Het enige wat de dienst volgens The Wall Street Journal en BuzzFeed nog in de weg zit zijn de uitgevers van deze nieuwsmedia. Een betrouwbaar gerucht, omdat The Wall Street Journal zelf ook onderdeel zegt te zijn van deze onderhandelingen.

Zij zouden het niet zien zitten dat Apple 50 procent van dit maandbedrag zelf houdt, waardoor er nog maar de helft overblijft voor de nieuwsmedia zelf. Dit geld wordt verdeeld op basis van het aantal keren dat een verhaal gelezen is. Voor die verdeling blijft er voor kleine uitgevers te weinig over, en is het voor grote partijen waarschijnlijk niet de moeite waard om met Apple in zee te gaan.

Apple nieuwsdienst opinie

Daarmee komen ze er bovendien een stuk slechter vanaf dan app-ontwikkelaars in de App Store. Zij krijgen namelijk 70 procent van de opbrengsten en de overige 30 procent verdwijnt in de kas van Apple.

Naast de ongunstige deal wat prijzen betreft, zijn er voor uitgevers meer zaken waar ze zich zorgen om maken. Zo zijn ze bang dat Apple naast een deel van de opbrengst ook belangrijke informatie over abonnees voor zichzelf gaat houden.

Strenge eisen en te weinig informatie

Een rechtstreeks abonnement op een krant kan veel waardevolle informatie bevatten, zoals een e-mailadres. Met Apples focus op privacy is de kans groot dat al deze info niet bekend wordt gemaakt. Goed nieuws voor gebruikers, maar wederom een reden voor uitgevers om niet met Apple in zee te gaan.

Ook zouden The New York Times en The Washington Post weigeren om mee te doen omdat ze het niet eens zijn met de strenge eisen van Apple. Welke dat precies zijn is niet duidelijk. Met een geplande aankondiging op 25 maart lijkt er dus nog heel wat te moeten gebeuren voordat alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Apple nieuwsdienst opinie

Ondertussen tikt de tijd voor Apple ook door. Met de teruglopende iPhone-verkoop heeft het bedrijf een nieuw verdienmodel nodig. Het bedrijf zou zich vooral op diensten willen richten, maar daarvoor moet Apple wel in zee gaan met tal van grote bedrijven. Voor nu lijkt het er vooral op dat Apple nog niet gewend is om dit soort onderhandelingen op een goede manier te beginnen, want alles wijst erop dat er te hoog wordt ingezet.

Lees ook: ‘Eerste Apple-event van 2019 op 25 maart: Apple onthult daar eigen nieuwsdienst’

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu