De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple News: 6 verwachtingen voor Apples nieuws- en magazinekiosk

Florence Peeters
15 maart 2019, 19:27
4 min leestijd
Apple News: 6 verwachtingen voor Apples nieuws- en magazinekiosk

Over iets meer dan een week houdt Apple zijn eerste keynote van het jaar. Op 25 maart presenteert Apple hoogstwaarschijnlijk ook zijn eigen nieuwsdienst, maar wat kunnen we hier van verwachten? We zetten onze Apple News verwachtingen voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Apple News verwachtingen: zes zaken om naar uit te kijken

Al lange tijd gaan er geruchten rond dat Apple zich ook in journalistieke sferen wil begeven. Het bedrijf uit Cupertino is van plan om een eigen nieuwsdienst te presenteren waar je onbeperkt allerlei kranten, magazines en andere artikelen in terug kan vinden in ruil voor een betaald abonnement. Dit zijn onze verwachtingen voor de nieuwe dienst.

1. Kiosk-opzet vergelijkbaar met Blendle

Waarschijnlijk is de opzet van het nieuwe Apple News vergelijkbaar met het van oorsprong Nederlandse Blendle. Een online kiosk waar je uit talloze titels kan kiezen en uit deze voornamelijk geprinte media per artikel kan lezen wat je wilt.

Apple nieuwsdienst

Het idee voor deze nieuwsdienst heeft Apple eerder al tot de overname van Texture geleid. Ook die app is te vergelijken met Blendle. Maar waar je daar bij Blendle per gelezen artikel betaalt, rekent Texture 10 dollar per maand af voor onbeperkte toegang tot alle content.

Het is te verwachten dat Apple zijn reeds bestaande Apple News-app gebruikt om de kiosk beschikbaar te maken voor iedereen. Momenteel is dit Apples eigen nieuwsapp waar het zelf gekozen nieuwsberichten van verschillende media in toont.

2. Vast bedrag per maand

Verschillende geruchten stellen dat je voor een Apple News-abonnement een vast bedrag per maand gaat betalen. In ruil hiervoor kun je zoveel lezen als je wilt en kiezen uit alle beschikbare titels.

Ook claimen bronnen dat er combideals verschijnen voor gebruikers die naast dit abonnement ook een maandelijks bedrag willen betalen voor Apple Shows – een eveneens onaangekondigde tv-dienst – en Apple Muziek. De kans is echter aanwezig dat als dit zo is, dit alleen in het begin wordt gedaan ter promotie.

3. Persoonlijke suggesties voor artikelen, kranten en magazines

De Apple News-kiosk is een grote, nieuwe stap voor Apple, maar zeker niet nieuw. Ook het bedrijf uit Cupertino weet dat het zich zal moeten onderscheiden, en heeft onlangs de startup Laserlike overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in machine learning inzetten om interessante content te ontdekken die op jouw interesses aansluit.

Apple nieuwsdienst opinie

Opvallend, want dit klinkt als een belangrijke feature om de nieuwsdienst tot een succes te maken. Het is daarom te verwachten dat de app gaat leren van welke titels en artikelen jij leest en op basis daarvan nieuwe suggesties en aanbevelingen geeft.

Het is nog niet duidelijk welke titels en uitgevers er allemaal meedoen. Wel schijnt Apple in de clinch te liggen met meerdere grote uitgevers, omdat zij de helft van de omzet moeten afstaan aan de firma uit Cupertino. Het zal er dus nog even om spannen of Apple straks de gewenste hoeveelheid titels kan aanbieden, of sommigen pas later of helemaal niet kan toevoegen.

4. Offline lezen

Verschillende ontwikkelaars hebben aanwijzingen in bètaversies van iOS en macOS ontdekt over dat Apple News je magazines ook offline laat lezen. Magazines in de app zouden namelijk ook verkrijgbaar als pdf-bestanden zijn. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te downloaden, zodat je deze ook kan lezen als je even geen internetverbinding hebt. Het is te verwachten dat je op deze manier een leeslijst kan opbouwen van dingen die je later wilt lezen als je bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig zit.

5. Zowel op iOS als macOS beschikbaar

Een tijdschrift of krantenartikel uit Apples kiosk kun je niet alleen op je iPhone of iPad lezen, maar ook op je Mac. Screenshots uit de bèta van macOS Mojave 10.14.4 laten zien dat de nieuwsdienst ook op je Mac beschikbaar wordt.

Telkens wanneer je favoriete magazine een nieuwe editie uitbrengt wordt je hiervan op de hoogte gebracht. Deze melding ziet er hetzelfde uit als andere desktopmeldingen die je in macOS krijgt. Bovendien verklappen de screenshots ook al enkele titels die meedoen aan Apples dienst. Bij lancering kun je in ieder geval de magazines Bon Appétit, Fast Company en National Geographic lezen.

6. Voorlopig niet in Nederland beschikbaar

Naar welke landen de nieuwsdienst komt is onduidelijk. Toch zijn er verschillende aanwijzingen waaruit we kunnen opmaken dat Nederland voorlopig nog niet aan de beurt is. Zo introduceerde Apple met iOS 12 al de Apple News-app. Deze app is tot op de dag van vandaag nog niet beschikbaar in Europa, maar alleen in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Dit geeft ons maar weinig hoop dat Apples nieuwdienst vanaf dag één al hier beschikbaar is.

Apple Shows en meer aankondigingen

Op maandagavond 25 maart zit de iPhoned-redactie in de startblokken om jou alles te vertellen over de nieuwsdienst van Apple. Houd onze website de komende weken dus in de gaten en download alvast onze iPhoned-app om die avond de livestream in de app te volgen.

Naast Apple News, onthult het bedrijf uit Cupertino op 25 maart waarschijnlijk ook zijn eigen Netflix-concurrent. Lees na deze Apple News verwachtingen ook onze verwachtingen voor Apple Shows, Apples eigen tv-dienst. Of check onze verwachtingen voor het maart-event en welke aankondigingen we daar allemaal mogelijk te zien krijgen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu