Uitgevers en bloggers zijn niet blij met Apple’s News-app

Rutger Otto
18 juni 2015, 12:27
2 min leestijd
Uitgevers en bloggers zijn niet blij met Apple’s News-app

Apple stuit op weerstand van uitgevers wat betreft de Apple News-app. Een door Apple verstuurde e-mail om uitgevers aan News te introduceren, viel niet bij iedereen goed.

Lees verder na de advertentie.

Boze uitgevers

In de mail nodigt Apple uitgevers uit om bij de nieuwe News-app te komen. Dat lijkt een sympathiek gebaar, maar volgens de BBC zijn sommige schrijvers en uitgevers boos omdat Apple automatisch al rss-feeds van websites in de app meeneemt, behalve als ze zich specifiek uitschrijven door op de mail te reageren.

“Begrijp ik dit goed, Apple?”, schrijft Mike Ash, programmeur bij Plausible Labs. “Je hebt me een e-mail gestuurd met voorwaarden waaronder je mijn content gaat publiceren en je wil dat ik deze accepteer, behalve als ik eruit stap?” Met andere woorden; als je niet op de mail reageert, ga je akkoord met de voorwaarden en komen artikelen vanzelf in de nieuwsfeed van Apple. “Dat is waanzin”, schrijft Ash. “Je weet niet eens of ik de mail heb gekregen!”

Omdat misschien niet iedereen de mail leest, kunnen uitgevers voor een verrassing komen te staan als hun content straks ineens in News te vinden is. Daarnaast heeft Apple toestemming om advertenties bij artikelen van anderen te plaatsen zonder hen daarvoor te betalen.

apple news

Apple News

Apple News komt beschikbaar met iOS 9, al is het maar de vraag of Nederlands dan snel wordt ondersteund. Aanvankelijk kunnen alleen mensen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië van de content in de app gebruikmaken. Het is logisch dat Apple zo veel mogelijk content in zijn app wil, maar sommige uitgevers hadden liever gehad dat ze niet automatisch aan de feed worden toegevoegd.

Apple News is een app die door de mensen achter het Nederlandse PRSS werd gemaakt. De app moet nieuws gaan voorschotelen op een Flipboard-achtige manier, met gecureerd nieuws en artikelen in mooie opmaak, met foto’s, video’s en animaties die geschikt zijn voor iPhone, iPad en iPod touch.

Lees meer over iOS 9

Bron: BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu