Apple pleit voor netneutraliteit: ‘Minder regels heeft alleen negatieve gevolgen’

Lars Paijmans
1 september 2017, 9:31
2 min leestijd
Apple pleit voor netneutraliteit: ‘Minder regels heeft alleen negatieve gevolgen’

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Apple zich uitgesproken over netneutraliteit. In een open brief vraagt het bedrijf de FCC om de huidige regels niet te veranderen. Dit zijn de argumenten van het bedrijf.

Apple netneutraliteit: versoepel de regels niet

Al maanden wordt er gediscussieerd over netneutraliteit. De Amerikaanse communicatiewaakhond FCC stemde eerder dit jaar namelijk voor het versoepelen van de regels. Hierdoor wordt het voor providers mogelijk om legale websites te blokkeren, om vervolgens partijen die er geld voor over hebben voor te trekken.

Dit zou providers veel meer macht geven en bepaalt in de praktijk hoe jij het internet gebruikt en wat je er te zien krijgt. Meerdere grote techbedrijven hebben zich dan ook al tegen deze versoepeling van de regels uitgesproken, maar Apple was tot vandaag een van de weinige partijen die stil bleef.

Apple netneutraliteit

Daar komt vandaag verandering in. In een brief (via Recode) is te lezen dat Apple benadrukt dat de huidige regels behouden moeten blijven. “Online diensten moeten hun klanten kunnen bereiken, zonder dat een provider hier een factor in speelt”, stelt het bedrijf uit Cupertino. De brief is ondertekend door Cynthia Hogan, Apples vicepresident van Public Policy in de Verenigde Staten.

“Wat consumenten doen met de middelen die wij ze bieden is niet aan ons en niet aan internetproviders”, aldus de brief. “Een open internet verzekert dat honderden miljoenen consumenten de ervaring krijgen die ze willen, over het internet dat ze zelf kiezen, met de apparaten waar ze van houden.”

Fundamentele veranderingen voor het internet

Providers bepaalde websites laten voortrekken, heeft volgens Apple alleen negatieve gevolgen voor consumenten, innovatie en concurrentie. Worden de regels toch versoepeld, dan verandert volgens Apple het internet zoals we het nu kennen fundamenteel. Bescherming en goede regels zijn hierdoor noodzakelijk, omdat het internet simpelweg te belangrijk is.

De nieuwe regels van de FCC zijn nog niet definitief. Eerst moet er een voorstel komen, waar over gestemd moet worden. Pas daarna kan er een regelgeving worden opgesteld.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Recode
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's