Weg ermee: Apple pakt nepreviews in de App Store aan

Rutger Otto
17 juni 2014, 12:32
2 min leestijd
Weg ermee: Apple pakt nepreviews in de App Store aan

Wow, vijf sterren voor een app met duizenden beoordelingen? Dat moet wel een goede app zijn. Met hoge scores en veel reviews ben je sneller geneigd een app de kans te geven, maar hoe betrouwbaar zijn die beoordelingen eigenlijk? Niet echt, zo blijkt. Apple probeert daar verandering in te krijgen.

nep reviews app storeApple gaat misbruik van reviews in de App Store aanpakken. Veel ontwikkelaars zouden Apples algoritmes om beter te ranken misbruiken door neppe, positieve beoordelingen te kopen of te maken. Op die manier wordt de app (het gaat voornamelijk om games) sneller en vaker gedownload.

Late, maar nobele ingreep

De ingreep van Apple komt rijkelijk laat, want deze vorm van misbruik gebeurt al tijden. Het is zelfs al zo ver, dat mensen die een vijf-sterren beoordeling zien, deze niet meer serieus nemen.

Inmiddels is Apple begonnen aan een grote schoonmaak in de App Store, tot onvrede van sommige ontwikkelaars, die claimen dat legitieme beoordelingen nu zijn verdwenen, terwijl neppe reviews bij andere apps blijven staan. Het ligt voor de hand dat Apple beoordelingen automatisch wist, gezien het grote aantal wat in de App Store staat (begin deze maand zijn er 1,2 miljoen geteld).

Dat Apple neppe App Store reviews probeert aan te pakken is een nobel streven, maar onbegonnen werk. Veel apps blijven beoordelingen faken, zonder dat Apple daar iets aan kan doen, bijvoorbeeld door mensen te betalen om een stukje te schrijven en vijf sterren te belonen.

Populaire apps door algoritmes te ontwijken?

Denk eens na over populaire games in de App Store. Zou Flappy Bird zo populair geworden zijn als Apple beter had opgelet? Is de game an sich goed genoeg om een hype te worden of heeft Dong Nguyen de algoritmes van Apple weten te omzeilen? Hoe Apple nu probeert om neppe beoordelingen aan te pakken is overigens onbekend en waarschijnlijk zullen we het nooit te weten komen. Want als Apple het naar buiten brengt, zullen ontwikkelaars meteen weer op zoek gaan naar mazen in het systeem.

Lees meer over de App Store

Categorie: Apple
Spotlight: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's