Onderzoek: ’99 procent van de namaak Apple-opladers is onveilig’

Rick van der Veer
2 december 2016, 17:01
1 min leestijd
Onderzoek: ’99 procent van de namaak Apple-opladers is onveilig’

Uit onderzoek blijkt dat 99 procent van alle Apple nepopladers die online verkocht worden, niet veilig is. Minder dan één procent van de geteste adapters bleek enige beveiliging ingebouwd te hebben.

Lees verder na de advertentie.

Apple nepopladers

Uit een onderzoek van consumentenautoriteit Trading Standards uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat vrijwel alle nepopladers voor Apple-producten onveilig zijn. De instantie liet een onderzoek uitvoeren waarbij vierhonderd namaakopladers die via websites als Amazon waren aangeschaft getest werden. Er kwamen maar drie opladers uit de test die voldoende isolatie tegen elektrische schokken aan boord hadden.

Apple nepopladers

Het gebruiken van namaakopladers is behoorlijk riskant. Opladers zetten netstroom om naar een veilig vermogen voor je iPhone. Merkopladers, zoals die van Apple zelf, hebben allerlei maatregelen ingebouwd om te voorkomen dat er te veel stroom naar een apparaat toe gaat of dat de adapter in brand vliegt. Nepopladers hebben deze veiligheidsfuncties vaak niet, waardoor er in het ergste geval brand kan ontstaan.

De verkoop van nepopladers via online platformen als Amazon lijkt een groeiend probleem te zijn. Veel verkopers op deze sites beweren originele Apple-producten te verkopen, maar blijken gevaarlijke nepadapters te leveren. Amazon heeft dan ook aangegeven het als een serieus probleem op te vatten en zijn best te gaan doen deze verkopers aan te pakken.

Kenmerken

Vaak kun je een nepoplader gemakkelijk onderscheiden van een echte adapter. Doorgaans zijn veilige opladers voorzien van tekst en labels met de elektrische specificaties van het apparaat. Daarnaast zijn deze adapters ook voorzien van een CE-keurmerk, wat betekent dat ze getest zijn voor gebruik in de EU. We raden je dan ook sterk aan om altijd een merkoplader te gebruiken om schade aan zowel je iPhone als je omgeving te voorkomen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: BBC
Categorie: Accessoires
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen