Apple neemt deel aan campagne voor NSA hervorming
Roel van Hout

Acht grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, hebben Obama schriftelijk verzocht om een NSA hervorming.

Het gaat enkel om bedrijven die hun klanten vragen om persoonsgegevens: AOL, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Yahoo en dus Apple. De brief, die in handen kwam van de Amerikaanse politiek nieuwssite The Hill, begint als volgt:

“We begrijpen dat overheden de plicht hebben hun burgers te beschermen, maar de onthullingen van deze zomer onderstrepen de noodzaak om de afluisterpraktijken van regeringen wereldwijd te hervormen.”

Daarmee wordt geduid op het nieuws over de grootschalige spionage door de Amerikaanse NSA (National Security Agency). De bedrijven streven onder meer het beperken van de autoriteit van overheden om zomaar gebruikersgegevens op te kunnen vragen na, en hopen dat de overheid transparanter zal zijn over haar eisen aan de bedrijven. De brief zal vandaag in de Amerikaanse nationale nieuwsmedia gepubliceerd worden.

Tweede oproep van Apple om NSA hervorming

Het is niet de eerste keer dat Apple een dergelijk verzoek doet aan de Amerikaanse overheid: in oktober ondertekende het bedrijf al een open brief waarin verzocht werd om NSA hervorming. Echt resultaat bleef uit, waardoor de acht bedrijven het nu opnieuw proberen.

Apple voorzag de NSA in het verleden al op kleine schaal van gebruiksgegevens, maar wil dat, getuige dit initiatief, makkelijker kunnen weigeren. Terecht, want als Apple-gebruiker wil je niet dat het bedrijf je gegevens zomaar door kan spelen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.