‘Apple muziekdienst heet Apple Music en krijgt sociale functies’

Rutger Otto
14 mei 2015, 9:05
2 min leestijd

De nieuwe muziekstreamingdienst van Apple zou Apple Music gaan heten. Gebruikers kunnen artiesten volgen, die als op een sociaal netwerk berichten en muziek kunnen delen.

Lees verder na de advertentie.

Apple Music

Dat schrijft 9to5Mac op basis van anonieme bronnen die ‘weten van Apples plannen’. De sociale opties moeten lijken op die van iTunes Ping. Dat onderdeel van iTunes was een soort sociaal netwerk met aanbevelingssysteem voor muziek. Volgers konden daarmee posts van vrienden en artiesten bekijken. De software kwam echter nooit van de grond. Twee jaar na de introductie in 2010 sloot Apple de dienst.

Net als bij Ping, kunnen gebruikers artiesten en bands volgen. Artiesten krijgen veel meer invloed op hun eigen pagina. Zo kunnen ze voorbeeldnummers delen, plaatjes en video’s uploaden en concert-updates plaatsen.

apple music

Artiesten kunnen delen

In de beta voor iOS 8.4, die gisteren uit kwam, bleken hints te staan naar zo’n sociale dienst. Onder ‘Instellingen’ > ‘Beperkingen’ werd een nieuwe sectie gevonden genaamd ‘Artist Activity’. Daarmee zou gedeelde content door artiesten aan- en uitgezet kunnen worden.

Anders dan bij Ping, zouden gebruikers dit keer geen eigen profiel kunnen maken. Wel is het mogelijk om berichten van artiesten te liken en erop te reageren. Artiesten en bands krijgen de mogelijkheid om elkaar te promoten.

Naar verwachting kondigt Apple de nieuwe muziekdienst ‘Apple Music’ tijdens de WWDC aan, het ontwikkelaarsevenement dat plaatsvindt van 8 tot en met 12 juni. Waarschijnlijk zal Apple Music vanaf iOS 8.4 standaard geïntegreerd zijn in de software als app.

Wat is Apple van plan?

lancering beats music

Apple heeft de laatste tijd volgens geruchten geprobeerd om muziek gratis aan te bieden. Zo bleek dat Apple een gelimiteerde proefversie zou willen lanceren. Het is daarom mogelijk dat als artiesten en bands muziek en video’s uploaden, deze voor alle gebruikers te beluisteren en te bekijken zijn, ook voor niet-abonnees. Voor leden kost de dienst waarschijnlijk 9,99 dollar per maand, een mogelijke europrijs is onbekend.

Apple Music is gebouwd op de bestaande muziekdienst Beats Music, maar het bedrijf uit Cupertino zou hem helemaal hebben vernieuwd en verbouwd. Belangrijk is dat de dienst gebruikmaakt van door mensen gecureerde content. Ook hoopt Apple exclusieve content van artiesten aan te bieden. Ondertussen doet Tidal, de muziekservice van Jay Z, ongeveer hetzelfde.

Ook werd bekend dat een andere concurrent, Rdio, een abonnement van 3,99 dollar per maand introduceert. Gebruikers daarvan krijgen dagelijks toegang tot 25 nummers en een radiostation waar ze zo vaak als ze willen muziek kunnen skippen.

Lees meer over Beats Music

Bronnen: 9to5Mac, BuzzFeed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen