Apple Music na drie maanden: verlengen of niet?

Rutger Otto
29 september 2015, 19:30
3 min leestijd
Apple Music na drie maanden: verlengen of niet?

Apples muziekdienst is sinds eind juni online en dat betekent dat de eerste proefabonnementen deze week aflopen. De vraag is dan ook: blijf je hangen of zeg je het abonnement op?

Lees verder na de advertentie.

Apple Music verlengen

De afgelopen drie maanden hebben wij Apple Music gebruikt om muziek te luisteren. In onze review beschreven we onze eerste bevindingen en kwamen tot de conclusie dat Apple wel een goede eerste stap gezet had, maar dat er veel ruimte voor verbetering was. Wat ons betrof hoefde Spotify zich in elk geval nog niet direct zorgen te maken.

Voor het proefabonnement schreven in elk geval veel mensen zich in. Halverwege augustus maakte Apple bekend dat 11 miljoen gebruikers al naar Apple Music luisterden. Het bedrijf van Tim Cook liet weten dat 21 procent van de luisteraars afgehaakt was, maar dat 79 procent aan boord bleef. Recentere cijfers heeft Apple niet bekendgemaakt, aan het eind van september en aan het begin van oktober zal voor het eerst duidelijk worden hoeveel luisteraars écht blijven.

apple music festival

iTunes vernieuwd

Om Apple Music een boost te geven, heeft Apple in drie maanden een paar dingen gedaan. Ten eerste is iTunes geüpdatet. Apple Music werd met versie 12.2 toegevoegd aan de dienst, deze maand kwam 12.3 uit. Deze versie loste enkele bugs op waardoor problemen met bijvoorbeeld de volgorde van nummers werden verbeterd. Ook werd daarmee tweestapsverificatie toegevoegd.

Apple Music Festival

Als tweede wapenfeit werd het Apple Music Festival ingezet. Dat muziekfestival was helemaal live te volgen via Apple Music, met extra achtergrondinformatie via de Connect-functie van de dienst en liveshows op radiozender Beats 1. Op Snapchat postte Apple ook nog eens elke dag inleidende filmpjes bij de optredens van die avond. De vraag is wel: had Apple het festival niet beter in oktober kunnen laten plaatsvinden, juist na de proefperiode?

Uitlegfilmpjes

Nu heeft Apple op de valreep nieuwe ‘Guided Tours‘ toegevoegd aan de Apple Music-website en op YouTube. Met die filmpjes toont het bedrijf hoe de dienst precies werkt, hoe je nieuwe muziek kan ontdekken, hoe je naar muziek op al je apparaten luistert en meer. Eerder adverteerde Apple voornamelijk voor Apple Music met artiesten, maar waarschijnlijk was het slimmer geweest om met de Guided Tours te beginnen. Dat voelt nu een beetje als mosterd na de maaltijd voor de proefgebruikers, maar moet een impuls zijn om nieuwe luisteraars te trekken.

https://www.youtube.com/watch?v=OrVZ5UsNNbo

Dienst zelf nauwelijks gewijzigd

Met deze dingen heeft Apple toch voornamelijk ingezet op randzaken. Aan Apple Music zelf is in al die tijd nauwelijks iets veranderd. En dat terwijl gebruikers genoeg aanmerkingen hadden op de dienst. Bijvoorbeeld dat je geen afspeellijsten van anderen kunt zoeken of dat de interface nogal te wensen overlaat.

Apple Music zet in op menselijke selectie in afspeellijsten en op Beats 1, waarmee je nieuwe muziek moet ontdekken. Nu is Beats 1 ook zonder abonnement te beluisteren, maar andere radiostations niet, en de vraag is maar of de input van mensen beter is dan een algoritme. We zijn zelf inmiddels weer terug bij Spotify, dat met zijn Discover Weekly meer indruk maakt dan de afspeellijsten van Apple Music.

apple music verlengen

Upgraden: ja of nee?

Moet je upgraden? Wat ons betreft niet, door dezelfde kritiekpunten die we drie maanden geleden in de review al hadden. Er zijn een paar dingen waardoor je het echter wel kan overwegen. Zo kost een gezinsabonnement (tot zes personen) 14,99 euro per maand, dus als je de kosten verdeelt ben je vrij voordelig uit. Een andere reden kan zijn dat je naar artiesten wil luisteren die bijvoorbeeld niet op Spotify staan, zoals Thom Yorke en Taylor Swift. Maar doe je het niet, vergeet dan niet om je proefabonnement op te zeggen. In dit artikel leggen we uit hoe dat moet.

Verleng jij je Apple Music abonnement? Laat hieronder weten waarom (niet)!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu