Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

‘Apple wil net als Spotify minder royalty’s aan platenlabels betalen’

Lars Paijmans
22 juni 2017, 9:02
2 min leestijd
‘Apple wil net als Spotify minder royalty’s aan platenlabels betalen’

Nu Apple steeds meer te maken heeft met de muziekindustrie, wil het bedrijf er ook een gunstigere positie in krijgen. Platenmaatschappijen zouden minder royalty’s moeten krijgen, vindt het bedrijf uit Cupertino.

Lees verder na de advertentie.

Minder Apple Music royalty’s

Bloomberg sprak met ingewijden die van de nieuwe onderhandelingen afweten. Na twee jaar lopen de bestaande overeenkomsten met platenlabels op een einde, dus is het tijd voor Apple om weer rond de tafel te zitten. Dit geldt voor Apple Music, maar ook voor iTunes.

De overeenkomsten lopen eind juni al af, maar kunnen verlengd worden als er voor die tijd geen nieuwe deal is gesloten. Je favoriete bands verdwijnen dus niet van de een op de andere dag uit Apple Music.

Apple Music royalty's

Apples voorstel om minder winst uit te keren aan de labels komt niet uit de lucht vallen. Onlangs kreeg concurrent Spotify het al voor elkaar om een gunstigere deal te sluiten. Toch is de keuze opvallend. Apple klopte zich aanvankelijk juist op de borst met het feit dat labels 58 procent van de omzet kregen, een percentage dat een stuk hoger lag dan de rest van de muziekdiensten.

Het bedrijf uit Cupertino zou voor dit extra hoge percentage gekozen hebben om de labels gerust te stellen. Tijdens de introductie van Apples muziekdienst waren veel partijen namelijk bang dat het hun winst die ze uit iTunes haalden volledig zou kannibaliseren.

‘Vergeet iTunes niet’

Twee jaar later is die ambitie blijkbaar omgeslagen, maar de labels zouden er wel open voor staan. De bronnen zeggen dat ze bereid zijn het percentage te verlagen, mits Apple Music meer leden krijgt en een aantal andere onbekende voorwaarden inwilligt.

Een hiervan zou met iTunes te maken hebben, een dienst die door Apple nauwelijks nog aandacht krijgt. Toch is het voor muziekpartijen een belangrijke inkomstenbron, zeker in landen met slecht mobiel internet. Kijk dus niet raar op als Apple binnenkort een nieuwe reclamecampagne voor iTunes start.

Lees het laatste nieuws over Apple Music

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu