‘Apple Music streamt in lagere kwaliteit dan concurrentie’
Rutger Otto

Apple zou volgens bronnen maximale streamingskwaliteit hebben van 256 kbps. Da’s minder dan wat diensten als Spotify aanbieden.

Apple Music kwaliteit

Slashgear schrijft dat Apple Music op zijn best in 256 kbps streamt, wat hetzelfde is als het huidige iTunes Match. Niet helemaal duidelijk wordt of deze bitrate wordt gebruikt voor streams in hoge kwaliteit. Ook is niet bekend of de bitrate standaard wordt voor zowel Apple Music als Beats 1 radio.

Beats Music, de dienst die momenteel in handen is van Apple, streamt op 320 kbps op mobiel en computer. Gebruikers kunnen daar ook kiezen om muziek in 64 kbps te streamen voor iets mindere kwaliteit, waarmee een hoop data bespaard kan worden in de internetbundel.

apple music

Concurrentie

Kijken we naar de concurrentie, dan zien we dat Spotify drie verschillende bitrates gebruikt. De normale mobiele kwaliteit is 96 kbps, voor hoge mobiele kwaliteit en voor desktop-gebruikers ligt het op 160 kbps en mensen met een Premium-account krijgen toegang tot 320 kbps op elk platform.

Toch is het maar de vraag of veel mensen het verschil tussen de hoge bitrate van 320 kbps en de iets mindere van 256 kbps kunnen horen. Het ligt er maar aan wat voor hardware je gebruikt. De standaard EarPods van Apple geven een veel minder geluid dan een duurdere koptelefoon die omgevingsgeluid filteren.
apple music groot ios 8.4
Apple Music werd na een lange periode van geruchten op 7 juni gepresenteerd tijdens de WWDC 2015. De dienst komt op 30 juni tegelijk met iOS 8.4 uit en zal dan ook meteen voor Nederlandse gebruikers beschikbaar zijn.

Onderzoek naar machtsmisbruik

Ondertussen wordt in twee Amerikaanse staten onderzoek gedaan naar mogelijk machtsmisbruik in de streamingindustrie. Vorige maand vertelden anonieme bronnen aan The Verge dat Apple grote platenmaatschappijen wilde dwingen te stoppen met hun muziek gratis aan te bieden bij streamingdiensten. Van Apple Music komt geen gratis versie; gebruikers kunnen drie maanden proef-testen, daarna moeten ze maandelijks betalen.

Lees meer over Apple Music

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.