Apple betaalde half miljoen voor tijdelijk exclusief album op Apple Music

Rutger Otto
18 maart 2017, 13:36
2 min leestijd
Apple betaalde half miljoen voor tijdelijk exclusief album op Apple Music

De mixtape Coloring Book van Chance the Rapper was vorig jaar de eerste twee weken exclusief op Apple Music te beluisteren. Daar had Apple 500.000 dollar voor over.

Lees verder na de advertentie.

Twee weken exclusief

Chance the Rapper biedt op Twitter meer duidelijkheid over de deal die hij in 2016 met Apple sloot. Om Apple Music twee weken lang de exclusieve rechten voor mixtape Coloring Book te geven, betaalde Apple een half miljoen dollar. Daarnaast bekostigde het bedrijf ook een commercial om het nieuwe album te promoten. Na twee weken verliep de exclusiviteit, waarna de mixtape gratis via andere platformen te streamen was.

Apple Music exclusiviteit

De rapper voelde zich genoodzaakt om opheldering te bieden over de real richting zijn fans. “Ik wil gewoon transparant zijn”, schrijft hij. Chance vervolgt met wat tips voor artiesten zonder zo’n deal. “Houd vol, jullie doen het goed. Als je de mogelijkheid krijgt om met goede mensen te werken, geld te verdienen en je integriteit te behouden, ga er dan voor.” De rapper stelt dat artiesten veel aan de ‘streaming wars’ kunnen hebben, zolang ze de controle over hun product houden.

In het verleden heeft het bedrijf van Tim Cook vaker overeenkomsten bereikt met artiesten over het (tijdelijk) exclusief aanbieden van hun muziek. Daarover kwamen nooit details naar buiten. Naast Chance the Rapper werden bijvoorbeeld deals gemaakt met Drake, Frank Ocean, Taylor Swift, The Weeknd en Katy Perry. Hoeveel zij betaald kregen, is niet bekend.

Streaming wars

Het is allemaal onderdeel van de ‘streaming wars’ waar Chance the Rapper het over heeft. Apple probeert luisteraars te trekken met dit soort deals, die dan mogelijk weg gaan bij muziekdienst Spotify. Die muziekdienst is nog steeds de grootste, maar zou in het verleden wel artiesten hebben gestraft die met Apple werkten. Zij werden dan niet meegenomen in uitgelichte afspeellijsten, met minder bereik onder luisteraar tot gevolg.

Lees het laatste nieuws over Apple Music

Categorie: Apple
Thema: Apple Music

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen