Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo stellen Apple Music en Spotify jouw persoonlijke afspeellijsten samen

Lars Paijmans
18 juli 2016, 13:50
2 min leestijd
Zo stellen Apple Music en Spotify jouw persoonlijke afspeellijsten samen

Het grote voordeel van muziekdiensten als Apple Music en Spotify zijn de depersonaliseerde afspeellijsten. Hierdoor leer je nieuwe muziek kennen, maar hoe worden deze lijsten samengesteld?

Lees verder na de advertentie.

Apple Music curatoren aan het woord

In een achtergrondartikel van Buzzfeed komen de Apple Music curatoren aan het licht die deze persoonlijke afspeellijsten zorgvuldig maken. Deze lijsten worden steeds populairder, en daardoor ook steeds belangrijker voor diensten als Apple Music, Spotify en Google Play Music.

Apple Music curatoren

Zo gaf Spotify onlangs aan dat 50% van de meer dan 100 miljoen luisteraars de afspeellijsten intensief beluistert. Over het algemeen kun je stellen dat 1 op de 5 afgespeelde nummers op een muziekdienst uit een afspeellijst komt.

De lijsten vervullen twee verschillende functies. Enerzijds moet het de immense catalogus van miljoenen nummers toegankelijker maken, en is het een manier om je als muziekdienst te onderscheiden van de concurrentie.

Volgens het artikel zijn er in totaal maar minder dan 100 mensen die fulltime bij Apple, Google of Spotify werken om deze lijsten (en de bijbehorende algoritmes) zo goed mogelijk te maken. Deze mensenhanden zijn hard nodig, want in tegenstelling tot veel gegevens, kun je muziek niet alleen aan een computer met een algoritme overlaten. Bij muziek hoort gevoel, en dat is voor een machine lastig te bevatten.

‘Op zoek naar de intense reactie’

Bij Apple Music is dat niet anders. Een team van rond de 12 fulltime Apple Music curatoren kiezen dagelijks de beste nummers onder leiding van Scott Plagenhoef (ex-hoofdredacteur van muziekblog Pitchfork). Iedere curator heeft zijn eigen genre en is vrij om artiesten te kiezen en deze een prominente plaats in Apple Music te geven, en het bijbehorende radiostation Beats 1.

Apple Music genres

Plagenhoef ziet zijn team als goede herders die de luisteraar op een zo goed mogelijke weg door de enorme catalogus sturen. “Het gaat niet om de populairste artiest van het moment. We zoeken continu de artiest die een intense reactie bij mensen oproept.” Hiervoor luisteren ze niet alleen naar muziek, maar struinen ze ook muziekblogs en platenlabels af.

De menselijke hand hierin is volgens hem dan ook onmisbaar om dit doel te bereiken. Het simpelweg aan algoritmes overlaten zou een grove fout zijn, waardoor luisteraars zich uiteindelijk tegen de dienst zouden kunnen keren. “Een algoritme stelt Mumford & Sons misschien voor aan fans van Fleet Foxes, terwijl een muziekkenner dit niet zo snel zou doen”, legt Plagenhoef uit. De nieuwe Discovery Mix die een centrale plaats krijgt het vernieuwde Apple Music moet een mix worden tussen deze algoritmes en curatoren.

Lees het laatste nieuws over Apple Music

Bron: Buzzfeed
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu