‘Eerste iPhone met Apple-modem verschijnt pas in 2025’
Lars Paymans

Hoewel Apple steeds meer onderdelen van de iPhone zelf wil gaan produceren, blijkt het ontwerpen en maken van een modem een groot struikelblok. Daarom zou Apple nu noodgedwongen tussen Qualcomm of Intel moeten kiezen.

Eerste Apple-modem laat lang op zich wachten

The Information publiceert een uitgebreid rapport waarin verschillende bronnen worden aangehaald. Deze schetsen een beeld van Apple die achter de schermen behoorlijk gefrustreerd raakt over dit modem-dilemma. Eerdere geruchten beschreven al hoe Apple de samenwerking met Intel ondermaats vond op het gebied van 5G-modems, maar deze problemen blijken verder te gaan dan gedacht.

Apple-modem

Ook de modems die in de iPhone XR en iPhone XS zitten van vorig jaar zouden met veel pijn en moeite gemaakt zijn. Een bron vertelt dat begin 2017 al bleek dat de modems van Intel vaak niet werkten.

“Intel had deze modem al vier keer opnieuw ontworpen om hem op het niveau van Qualcomms modems te krijgen”, legt een bron uit. De gemiste deadlines en technische problemen die aan bleven houden zorgden voor een gespannen relatie tussen de twee bedrijven.

Kiezen tussen Intel of Qualcomm

Uiteindelijk koos Apple ervoor om na maanden van strijd de strijdbijl met Qualcomm te begraven. Dat heeft Apple flink wat geld gekost, maar zorgt er wel voor dat toekomstige iPhones weer modems van Qualcomm krijgen. Dat lijkt voor nu een tussenoplossing te zijn voor Apple, die zelf nog steeds sleutelt aan het maken van zijn eigen modems.

Apple zou zijn medewerkers hebben verteld dat de eerste volledig door Apple gemaakte modem in 2025 in een iPhone zit. Dat is een stuk later dan eerste geruchten die het over 2021 hadden. Voor de komende jaren zal het bedrijf van Tim Cook dus noodgedwongen met Qualcomm moeten leven, tot de iPhone van voor- tot achterkant zelfstandig gemaakt kan worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.