Waarom Apple overstapt op mini-led: 4 voordelen op een rij
Lars Paymans

Van de iPad Pro tot de MacBook: Apple zou dit jaar met meerdere producten de overstap maken naar mini-led-schermen. Wat zijn de voordelen van dit schermtype, en wat betekent het voor de oled-displays die het bedrijf nu gebruikt?

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De voordelen voor Apple van mini-led

De afgelopen maanden zijn meerdere geruchten opgedoken over Apples overstap naar mini-led dit jaar. De nieuwe iPad Pro en meerdere MacBooks zouden voor het einde van 2020 allemaal zijn uitgerust met dit nieuwe scherm. Een belangrijke verbetering, want terwijl de iPhone en Apple Watch een oled-scherm hebben, moeten de Mac en iPad het nog steeds met een traditioneel lcd-display doen.

Dat Apple voor mini-led in plaats van oled kiest, is geen toeval. De schermtechniek heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van beide alternatieven. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

1. Mini-led heeft een hoog contrast

Zoals de naam al doet vermoeden, is mini-led een kleine versie van het traditionele led-scherm. Als een scherm uit honderd ledlampjes bestaat, zullen er duizenden mini-ledlampjes nodig zijn om hetzelfde formaat te vullen.

Apple mini-led

Dat heeft als groot voordeel dat het contrast een stuk hoger kan worden gemaakt. Daardoor wordt de beeldkwaliteit ook hoger, omdat er simpelweg meer afzonderlijke lampjes beschikbaar zijn om het beeld mee samen te stellen. Dat komt ook de kleurweergave ten goede.

2. Mini led vs oled: wat is er beter?

Oled staat bekend om zijn diepe zwarttinten en uitstekende kleurweergave. Dat komt omdat oled individuele pixels kan uitschakelen, wat voor diepere zwarttinten zorgt. Mini-led kan dat niet, maar zou door het hoge contrast wel in de buurt komen op het gebied van kleurweergave en zwarttinten. Dat maakt mini-led dus niet meteen beter dan oled, al zijn het vooral de andere voordelen die we in dit artikel bespreken die voor Apple zwaarder wegen.

3. Extra dun

In vergelijking met lcd en oled kunnen mini-led-schermen extra dun worden gemaakt. Een belangrijk voordeel voor Apple, die zijn apparaten het liefst zo dun en licht mogelijk maakt. Dat maakt het in theorie zelfs interessant voor toekomstige iPhones om de overstap naar dit schermtype te maken. Apple zou immers werken aan een vingerafdrukscanner die onder het display wordt geplaatst.

Om dat mogelijk te maken is een extra dun scherm nodig, wat de reden zou zijn dat Apple vorig jaar 3D Touch schrapte. De extra schermlaag die voor dit drukgevoelige scherm nodig was zou een dergelijke vingerafdrukscanner onmogelijk maken.

Apple mini-led voordelen

4. Langere levensduur en goedkoper te produceren dan oled

Een gevaar van oled is dat het scherm gevoelig is voor inbranden. Dat is bij mini-led-schermen niet het geval en daar komt bij dat de displays gemiddeld een langere levensduur hebben dan oled. Goed nieuws, aangezien vooral iPads en MacBooks langer meegaan dan de gemiddelde iPhone.

Een bijkomend voordeel voor Apple is dat de schermen gemakkelijker te produceren zijn, voor lagere kosten. Apple liep met de eerste oled-iPhone (de iPhone X) tegen heel wat productieproblemen aan, waardoor de voorraad van het toestel maandenlang beperkt was. Een dergelijke situatie zal zich met iPads en MacBooks met mini-led schermen waarschijnlijk niet voordoen.

Lees ook: MacBook Pro 2020: 6 verwachtingen voor de nieuwe 13 inch-Mac

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.