Apple wil meer materiaal gerecyclen voor toekomstige producten

Rutger Otto
20 april 2017, 9:21
2 min leestijd
Apple wil meer materiaal gerecyclen voor toekomstige producten

Apple heeft schone toekomstplannen. Het bedrijf wil stoppen met het gebruiken van nieuwe grondstoffen, door materialen te gaan hergebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Apple milieurapport

In aanloop naar Dag van de Aarde (zaterdag 22 april) brengt Apple zijn ‘Environmental Responsibility Report‘ van dit jaar uit. In het rapport staan Apples plannen om de aarde minder te belasten. Eén van de ideeën is om te stoppen met mijnbouw. Apple zegt te werken aan een gesloten productieketen, waarmee het graven naar zeldzame metalen en mineralen niet langer nodig is.

“Op een dag willen we alleen nog maar afhankelijk hoeven zijn van gerecycled materiaal om nieuwe apparaten te maken”, staat op Apples vernieuwde milieupagina. “Ook jouw oude producten kunnen daarbij helpen.” Op dit moment is dat nauwelijks aan de orde. De meeste onderdelen die in de iPhone zitten, zijn gloednieuw. Apple wil in de toekomst onderdelen uit oude iPhones halen. Die worden dan gecombineerd met hergebruikt materiaal van hoogwaardige kwaliteit.

Producten recyclen

“We doen iets wat we eigenlijk nooit doen”, zegt Lisa Jackson, van de afdeling milieu bij Apple, tegen Vice. “Namelijk het aankondigen van een doel, zonder dat we precies snappen hoe we het gaan bereiken. We zijn dus wel wat nerveus, maar we vinden dit heel belangrijk. Deze richting moet de industrie en technologiesector bewandelen.”

Apple kan producten beter recyclen met initiatieven als de robot Liam, die in maart vorig jaar tijdens een Special Event werd gepresenteerd. Deze robot haalt ingeleverde iPhones razendsnel uit elkaar. Apple heeft geen plannen om de reparatie van iPhones simpeler te maken voor gebruikers. Het bedrijf houdt het reparatieproces zoveel mogelijk in eigen hand. “De technologie is heel complex”, zegt Jackson. “Daarmee verzekeren we dat je de beloofde veiligheid en privacy krijgt en dat niemand je slechte onderdelen geeft.”

Lees ook: Waarom Apple meer focust op milieu en gezondheid

Schone energie

In het milieurapport van Apple staat wat het bedrijf nu al doet. Zo komt 96 procent van de energie die Apple-fabrieken overal ter wereld gebruiken van schone bronnen. De elektriciteit die Apple gebruikt voor datacentra is voor 100 procent afkomstig van wind-, zonne- of waterbronnen. Wat betreft verpakkingen komt 99 procent van ‘verantwoorde bronnen’. Dat is bijvoorbeeld papier dat van beschermde, duurzame bossen komt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen: Apple (PDF), VICE
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu