Opinie: Apple ziet belangrijke werknemers vertrekken, wat nu?

Rutger Otto
13 januari 2017, 20:07
2 min leestijd
Opinie: Apple ziet belangrijke werknemers vertrekken, wat nu?

Apple nam in het afgelopen jaar van een aantal belangrijke ontwikkelaars en topmensen afscheid. Is dat nou echt zo’n big deal?

Lees verder na de advertentie.

Apple medewerkers vertrekken

Chris Lattner, die bij Apple aan de wieg stond van programmeertaal Swift, heeft het bedrijf van Tim Cook ingeruild voor autofabrikant Tesla van Elon Musk. De bekende Apple-analist John Gruber noemt het een ‘holy shit hiring’ op zijn weblog. Volgens hem zijn de rollen tussen Tesla en Apple nu omgedraaid: “Alsof Apple zich terugtrekt van de automarkt en Tesla nu Apples leiding op het gebied van informatica wil overnemen.”

De afgelopen jaren verschenen steeds berichten in het nieuws dat Apple aan een eigen auto zou werken, mogelijk elektrisch en zelfrijdend. Aan ‘Project Titan‘, zoals het werd genoemd, zouden honderden werknemers sleutelen. Op LinkedIn viel af te lezen dat mensen uit de auto-industrie voor Apple gingen werken. Daar waren ook mensen van Tesla bij. Elon Musk maakte daar nog opmerkingen over in een interview. “Belangrijke mensen? Ze nemen mensen aan die wij hebben ontslagen”, zei hij. “We grappen altijd dat Apple de ‘Tesla begraafplaats’ is. Als je het hier niet redt, ga je naar Apple.”

apple store utrecht

Deze mensen gingen naar Tesla

Ja, er gingen een aantal mensen van Tesla naar Apple, maar andersom gebeurt het ook. Gizmodo zette op een rijtje welke (vrij hooggeplaatste) werknemers van Apple het bedrijf vorig jaar verlieten. Dat zijn er 24 en daarvan gingen er tien naar Tesla. Het gaat hier bijvoorbeeld om Sankharshan Murthy, die als productmanager aan de Apple Watch en iPhone 5C werkte. Of Andrew Graham, die bewegingssensoren ontwikkelde. Of Charles Kuehmann en Matt Casebolt, allebei leidinggevenden op het gebied van productdesign. En dan heb je nog Timothy Hatcher, die elf jaar aan WebKit werkte bij Apple. Nu ontwikkelt hij interfaces bij Tesla.

Constante verschuiving

Het is interessant dat er nu zo veel mensen naar Tesla overstappen, maar wat zegt dat over Apple? Waarschijnlijk niet zo veel. Apple is een enorm bedrijf waar constant mensen weggaan en worden vervangen door anderen. Dat is niets nieuws, maar het zijn de afgelopen tijd toevallig wel veel spraakmakende namen geweest. “Je kunt niet overdrijven wat voor ster Chris Lattner is”, schrijft John Gruber over de aanleiding van dit artikel.

Zelf schreeuwt Lattner het overigens niet van de daken. Zijn enige uitlating over zijn vertrek bij Apple is een retweet waarin staat: ‘Hopelijk vergeten mensen te midden van dit drama dat Lattner bij Apple vertrekt niet dat Ted Kremenek een belangrijk wapenfeit voor het bedrijf blijft’. Waarmee hij maar aanstipt dat Lattner zijn werkplek niet zomaar achterlaat. Dat zal bij de rest van de verlaters hetzelfde zijn.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen