Apple-programmeurs stappen liever op dan dat ze iOS verzwakken

Wouter Nijsen
18 maart 2016, 12:22
2 min leestijd
Apple-programmeurs stappen liever op dan dat ze iOS verzwakken

Mocht Apple verliezen van de FBI in de iPhone-kraakzaak, dan trekken diverse medewerkers hun conclusies. Ze zien het niet zitten om in opdracht van de opsporingsdienst de beveiliging van iOS te verzwakken.

Lees verder na de advertentie.

Apple-medewerkers

De FBI wil dat Apple medewerking verleent aan het verzoek om de iPhone van Syed Farook, die vorig jaar een terroristische aanslag pleegde in San Bernardino, te kraken. De FBI heeft Apple verzocht een nieuwe, verzwakte versie van iOS te ontwikkelen, waarmee alsnog informatie van de versleutelde iPhone 5C van Farook kan worden gehaald.

iphone 5s

Volgens The New York Times, dat sprak met verschillende (ex)-medewerkers van Apple, zullen diverse programmeurs weigeren te werken aan een speciale iOS-versie, ook als dit betekent dat ze ontslag moeten nemen. Hierdoor zou de ontwikkeling van de software veel langer kunnen duren.

Apple zou voor het verzoek van de FBI sowieso een speciaal team moeten samenstellen, dat nu nog niet bestaat. Tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten werken de verschillende teams binnen Apple relatief weinig met elkaar samen. Alleen wanneer de ontwikkeling van een nieuw product bijna is afgerond, komen medewerkers uit bijvoorbeeld het hardware- en softwareteam samen om de puntjes op de i te zetten.

Meer over de iPhone-kraakzaak

Apple is al weken verwikkeld in een strijd met de FBI. Apple weigert de speciale iOS-versie te maken, omdat een achterdeurtje in de software ervoor zorgt dat in potentie alle iPhones te kraken zijn. Hierdoor komt volgens Apple de privacy en veiligheid van miljoenen gebruikers in gevaar.

Eerder deze week verscheen het bericht dat de Amerikaanse overheid mogelijk toegang eist tot de broncode van iPhones. Met de broncode zou de overheid zijn eigen software kunnen installeren, waarmee vervolgens elke iPhone bespioneerd kan worden. Op 22 maart, één dag na het Apple-event in Cupertino, gaat de rechtszaak tussen Apple en de FBI verder. Dan gaat het bedrijf uit Cupertino in beroep tegen de zaak.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu