De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple Maps vs Google Maps: verdient Apples Kaarten-app een tweede kans?

Lars Paijmans
16 november 2017, 15:01
4 min leestijd
Apple Maps vs Google Maps: verdient Apples Kaarten-app een tweede kans?

Nu Apple Maps sinds 2017 openbaar vervoer in Nederland ondersteunt, is het hoog tijd om de kaartendienst weer eens naast Google Maps te leggen. Apple Maps vs Google Maps: wie komt als beste uit de bus en wie bereikt de halte niet door een verkeerde afslag?

Lees verder na de advertentie.

Google Maps vs Apple Maps: navigatie-apps vergeleken

Voor deze vergelijking kijken we uiteraard naar eigen ervaringen, maar ook naar de bevindingen van Justin O’beirne. Hij analyseerde de twee kaartendiensten door iedere maand een foto van het gebied te maken en de veranderingen in kaart te brengen. Dit nemen we ook mee in deze vergelijking.

Nauwkeurigheid: Apple Maps is te afhankelijk en te beperkt

Dankzij het onderzoek van O’beirne weten we vooral dat Apple Maps te afhankelijk is van de kaartinfo van TomTom. Deze blijkt een stuk minder betrouwbaar te zijn, waardoor sommige gebieden wel netjes actueel blijven, maar een andere stad maandenlang achterblijft. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat nieuwe restaurants of winkels niet verschijnen, paden in een park minder nauwkeurig zijn en sommige zijwegen in Apple Maps ontbreken. Wel voegt Apple vaker wijzigingen door aan hun kaarten, maar dit is vooral om fouten weg te werken.

Apple Maps vs Google Maps

Ov-routes: Apple wint met duidelijke beschrijvingen

Sinds kort is het in Nederland mogelijk om ook via het openbaar vervoer te reizen met Apple Maps. Deze functie was al langer beschikbaar in Google Maps, al heeft Apple Maps onze voorkeur. De routebeschrijving wordt overzichtelijk opgeknipt in de weg naar het station, de treinreis en de route naar je bestemming. Bovendien zie je in de Kaarten-app direct meerdere opties voor alternatieve reizen. In Google Maps moet je hier eerst naar zoeken.

Design: minimalistisch versus rommelig en uitgebreid

Het heeft even geduurd, maar Apple Maps heeft Google Maps eindelijk ingehaald wat het design betreft. Omdat het een Apple-app is, sluit Maps perfect aan bij de rest van iOS, waardoor het beter thuishoort tussen de andere Apple-apps op je iDevice. Een leuke bijkomstigheid is dat Siri routes voor je kan uitzetten in de Kaarten-app. Ook is het design met de kaarten die over elkaar heen worden gelegd overzichtelijk, zodat je altijd weet hoe je terugkeert naar de kaart.

Dit klinkt als een detail, maar als je onderweg bent is iedere seconde die je op je telefoon kijkt er één teveel. Bovendien komt Google Maps door de overdaad aan functies regelmatig wat verwarrend over. In tegenstelling oogt Apple Maps veel rustiger en meer opgeruimd, al lever je hierbij wel in op het gebied van functionaliteit.

Daar lijkt Google zich ook van bewust te zijn. Daarom krijgt de Google Maps-app binnenkort een nieuw ontwerp, dat de kaarten aanpast op de route die je gepland hebt en in welk voertuig je zit.

Functies: Google Maps loopt kilometers ver voor

Dat Apple Maps nu pas ov-informatie heeft, zegt veel over de hoeveelheid functies in de app. Google Maps krijgt bijna maandelijks praktische nieuwe functies, terwijl Apple maar zelden met iets nieuws komt. Zo worden grote functies bewaard voor jaarlijkse iOS-updates, wat het haast onmogelijk maakt om Google bij te houden.

Apple Maps vs Google Maps

Zo kun je in Google Maps nu zien hoe druk het gemiddeld in de winkel of restaurant is als je er aankomt, deel je live je locatie om vrienden te vinden en krijg je een maandelijks overzicht van de plaatsen die je bezocht hebt. Bovendien heeft de app al jaren fietsroutes, die in Apple Maps volledig ontbreken.

Privacy: het grote voordeel van Apple Maps

De belangrijkste reden om de Kaarten-app over Google Maps te kiezen heeft met privacy te maken. Het bedrijf uit Cupertino benadrukt bij iedere verbetering dat je privacy gewaarborgd blijft. Zo worden alle reizen die je in Apple Maps plant niet aan je account gekoppeld en zijn je reisgegevens versleuteld. Zo zijn ze onmogelijk te herleiden naar jouw iPhone. Een fijne gedachte als je veel met het beschermen van je privacy bezig bent, en dit ook voor een route wil doen.

Conclusie Apple Maps vs Google Maps: de lange weg van Apple Maps

Hoewel Apple met de komst van ov-routes weer een belangrijke stap gezet heeft om Google Maps te vervangen, kan het nog niet op tegen de snelheid van de zoekgigant. Op privacy en een mooi en overzichtelijk design na, is Apple Maps nog steeds bezig met een inhaalslag. Ondertussen rolt Google bijna maandelijks nieuwe functies uit en worden bestaande verbeterd.

We rekenen erop dat Apple met de komst van iOS 11 Apple Maps weer wat liefde geeft, al vragen we ons af of dit genoeg is om de afstand te overbruggen. Vooralsnog is Google Maps vooral betrouwbaarder, en dat blijft het belangrijkste voor een dienst die jou zo snel mogelijk de goede kant op moet sturen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu