Update: Apple zwicht voor Russische overheid, past Apple Maps aan

Lars Paijmans
1 december 2019, 10:20
3 min leestijd
Update: Apple zwicht voor Russische overheid, past Apple Maps aan

De Apple Maps- en Weer-apps van Apple zien er in Rusland voortaan net wat anders uit. Het gebied van de Krim is voortaan Russisch grondgebied, terwijl dit voor de rest van de wereld niet zo is.

Update 1 december 10:20 uur:

Apple heeft gereageerd. Woordvoerster Trudy Muller vertelt tegen persbureau Reuters dat Apple momenteel onderzoekt hoe het beter met “omstreden grenzen” om kan gaan. ‘Bij het samenstellen van Maps houden we rekening met internationaal geldende wetten, maar ook de Amerikaanse wetgeving speelt een rol’, aldus Muller.

‘Uiteraard houden we ons hierbij aan de wet. Momenteel hebben we de zaak in onderzoek en bekijken we hoe dit soort omstreden grenzen in de toekomst beter behandeld kunnen worden’, voegt de woordvoerster hier aan toe.

Het statement volgt naar aanleiding van een aanpassing van Apple Maps en de Weer-app. De Krim werd bij Russische gebruikers namelijk als Russisch grondgebied getoond, terwijl veel landen het gebied als onderdeel van Oekraïne beschouwen, waaronder Nederland.

Onder meer Vadym Prystaiko, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, sprak zich fel uit. Op Twitter schreef hij dat deze beslissing inwoners van de Krim een hoop pijn doet, en het werk van de Oekraïense regering tenietdoet.

Origineel bericht van 28 november 11:28 uur:

Apple past Apple Maps in Rusland aan

Apple laat hiermee zijn oren hangen naar de Russische overheid, waar het bedrijf al langer mee in gesprek is over dit onderwerp. Aanvankelijk stelde Apple voor om de Krim geen onderdeel te maken van Oekraïne of Rusland, in een poging om beide landen tevreden te houden. Daar ging Rusland echter niet mee akkoord, waar Apple nu naar geluisterd heeft.

De BBC ontving een bericht van het Russische lagerhuis dat de verandering bevestigde. Apple heeft de verandering alleen doorgevoerd als je Apple-producten in Rusland gebruikt. Zodra je de landsgrens oversteekt, is het land niet toegewezen aan Rusland of Oekraïne.

Apple raakt hiermee een gevoelige snaar, omdat de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 een controversieel onderwerp was en is. Veel Westerse landen erkennen deze annexatie bijvoorbeeld niet. Apple heeft zelf nog niet gereageerd op de verandering.

Waarom Apple deze keuzes maakt

Het is de tweede keer in korte tijd dat Apple een dergelijke spraakmakende beslissing doorvoert. Zo werd de Taiwanese vlag-emoji verwijderd uit het iOS-toetsenbord in Hongkong, omdat demonstranten deze gebruikten als teken van verzet bij de hevige protesten in het land. Volgens Apple zou de Chinese overheid dit niet afgedwongen hebben, wat het alleen maar mysterieuzer maakt waarom het bedrijf dit deed.

Hoewel Apple weinig loslaat over dit soort beslissingen, geeft een interview van Tim Cook in 2017 wel wat belangrijke achtergrondinfo. In gesprek met Fortune stelde de ceo van Apple dat “ieder land zijn eigen wetten en regels bepaalt. “Je kunt er dan voor kiezen om hier aan mee te doen, of vanaf de zijlijn roepen dat dingen moeten veranderen”, legt Cook uit. “Ik vind dat je beter mee kunt doen want vanaf de zijlijn is er nooit iets veranderd.”

Lees ook: Moreel of commercieel: wat kiest Apple in de controverse rond China?

Bron afbeelding: BBC
Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's