Een moeizaam Mac-jaar: dit ging achter de schermen mis bij Apple

Lars Paijmans
21 december 2016, 11:34
2 min leestijd
Een moeizaam Mac-jaar: dit ging achter de schermen mis bij Apple

Als jij van Apple wel wat meer had verwacht op het gebied van nieuwe Macs in 2016, ben je niet de enige. Ook Apple had zelf andere plannen, maar gerommel achter de schermen gooide roet in het eten.

Lees verder na de advertentie.

Apple Mac-problemen in 2016

Een verhaal van Bloomberg schetst een beeld dat perfect aansluit bij het wat rommelige jaar dat Apple achter de rug heeft. Zo zou Apple grotere batterijen en een Lightning-poort voor de nieuwe MacBook Pro getest hebben, maar zorgden tijdsdruk en tegenslagen ervoor dat deze alsnog geschrapt werden.

Apple Mac-problemen

Deze nieuwe batterijen zouden volledig gevormd zijn naar de binnenkant van de MacBook Pro, zodat ze er perfect in pasten. Dit zou de MacBook een aanzienlijk betere accuduur gegeven hebben, maar na het falen van een ‘cruciale test’ moest er een beslissing gemaakt worden: de kerstinkomen missen of een MacBook met oudere batterij uitbrengen. Dit verklaart ook het grote aantal klachten over de teleurstellende accuduur van de nieuwe MacBook Pro.

MacBook-accuproblemen raakte ook andere Mac-divisies

Deze beslissing zorgde voor een sneeuwbaleffect waardoor heel de Mac-divisie getroffen werd. Om de deadline te halen werden namelijk ook werknemers bij andere Mac-teams weggehaald. Dit zorgde ervoor dat andere Mac-projecten vertraging opliepen. Een van de redenen dat we dit jaar bijvoorbeeld geen nieuwe iMac of Mac Pro te zien kregen, zou hier mee te maken hebben.

Uit het artikel kunnen we ook opmaken dat er bijna een gouden versie van de nieuwe MacBook Pro was verschenen, maar het designteam van Apple op het laatste moment besloot dat die kleur niet goed werkte op zo’n grote oppervlakte.

Apple Mac-problemen

Het gevoel dat je vooral bekruipt bij het lezen van het artikel, is dat Apple geen eenduidige visie heeft over de toekomst van de Mac. De productie van de Mac moet een soortgelijk traject gaan doorlopen als de iPhone, maar vertrekkend personeel maakt dit lastig. In de afgelopen 18 maanden zouden tientallen Mac-ontwikkelaars Apple hebben verlaten. Enerzijds omdat de toekomst van de Mac onzeker zou zijn door de iPhone en iPad, maar ook omdat ze in een fijnere werkomgeving wilden werken.

Ondertussen beloofde Tim Cook deze week nog dat Apple grootste plannen heeft voor een nieuwe desktop. Samen met dit verhaal lijkt het er dus op dat we aan het begin van 2017 onder meer een nieuwe iMac te zien krijgen, uitgerust met usb-c en betere hardware.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen