Apple maart-event 2019: 5 aankondigingen om naar uit te kijken

Lars Paijmans
25 maart 2019, 14:33
5 min leestijd
Apple maart-event 2019: 5 aankondigingen om naar uit te kijken

De uitnodigingen zijn verstuurd: het eerste Apple-event van 2019 staat voor de deur! Dit zijn onze verwachtingen: van iOS 12.2 en een gamingdienst tot de lancering van Apples eigen tv-dienst.

Lees verder na de advertentie.

Apple maart-event 2019 verwachtingen

Apple heeft zijn eerste keynote van het jaar officieel aangekondigd. Op maandagavond 25 maart om 18:00 uur – vanavond dus – zal het eerste Apple-event van het jaar plaatsvinden in het Steve Jobs Theater. Het belooft een bijzondere avond te worden, want na Apple Music staat het bedrijf op het punt om zijn grote volgende project te lanceren. Hieronder zetten we op een rij wat je die avond allemaal kunt verwachten.

iPad Air 2019

Apple onthult AirPods, iPad Air 2 en iPad mini 2019 voorafgaand aan event

In de week voor het eerste Apple-event van 2019 heeft Apple alvast nieuwe AirPods en twee nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad mini 2019 en iPad Air 2019 zijn nu te bestellen en worden op 3 april geleverd. Ook de verbeterde AirPods zijn al verkrijgbaar, en worden vanaf 29 maart geleverd. Deze hebben een betere chip en zijn nu ook verkrijgbaar met een draadloos oplaadbare case.

Beide iPad-modellen zijn jaren door Apple genegeerd, maar keren in 2019 weer terug. De iPad Air 2019 heeft een groter 10,5-inch scherm gekregen dan zijn voorganger, ondersteunt de Apple Pencil en heeft een Smart Connector zodat je er een Smart Keyboard op kunt aansluiten. De iPad mini is vooral een krachtigere versie van de mini die jaren gelden verscheen. In de onderstaande artikelen lees je er alles over.

1. Apples tv-dienst

Normaal gesproken is nieuwe hardware het belangrijkste, maar als het aan Apple ligt is zijn eigen tv-dienst de klapper van de avond. Na jaren gebouwd te hebben aan een catalogus van exclusieve shows is het nu tijd voor Apple om de strijd aan te gaan met Netflix, HBO en andere grote namen in de tv-industrie.

Apple tv-dienst april

De tv-dienst van Apple zou deels een gratis aanbod hebben voor Apple-gebruikers, en voor volledige toegang een maandelijks bedrag vragen. Naast originele content zou het ook mogelijk zijn om series van gecontracteerde partners te bekijken, waaronder HBO. Om de aankondiging groots te vieren zou Apple allerlei bekende namen uit de tv-industrie hebben uitgenodigd voor het evenement, waar voor het eerst een rode loper bij aanwezig zou zijn.

Bovenal is het weer een duidelijke aanwijzing dat Apple zich als bedrijf aan het verplaatsen is van hardware naar diensten. Wij zijn vooral benieuwd of we in Nederland ook al aan de slag kunnen met de tv-dienst, of we er net zo lang op moeten wachten als Apple Pay.

2. iOS 12.2 en macOS Mojave 10.14 en meer

Het maart-event is ook het moment voor Apple om een aantal belangrijke software-updates uit te brengen. Na de keynote zijn namelijk onder meer iOS 12.2 en macOS Mojave 10.14 voor iedereen te downloaden. Ook zijn er updates beschikbaar naar watchOS 5.2 voor je Apple Watch en tvOS 12.2 voor de Apple TV.

Met iOS 12.2 voegt het bedrijf uit Cupertino onder meer HomeKit-ondersteuning voor slimme televisies toe. Verder is er een nieuw pijl-icoontje te vinden in Safari om sneller zoekopdrachten uit te voeren. Ook stel je straks zelf de Apparaatvrije tijd beter in, zodat je in het weekend een ander schema als doordeweeks kan aanhouden om je iPhone minder te gebruiken.

3. Apples nieuwsdienst

Naast een tv-dienst mengt Apple zich ook in de wereld van de journalistiek. Het bedrijf zou een Blendle-achtige dienst lanceren, waarmee je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot diverse kranten en tijdschriften.

Apple maart-event 2019 verwachtingen

Voorlopig hebben we vooral verhalen gehoord over internationale media die mee zouden doen. Het feit dat Apple News nog steeds niet in Nederland beschikbaar, is geeft ons bovendien weinig hoop dat Apples nieuwsdienst vanaf dag één hier al beschikbaar is.

Lees verder: Apple News: 6 verwachtingen voor Apples nieuws- en magazinekiosk

4. Apple gamingdienst

Apples ambities in eigen diensten stopt niet bij een tv-dienst en nieuwsdienst. Het bedrijf onthult mogelijk ook een eigen ‘Netflix voor games’. Voor een vast bedrag per maand kun je hiervoor een selectie aan games in de App Store spelen. Hoeveel en welke games dit precies zijn, is nog even afwachten.

Apple gamedienst uitgelicht

Fanatieke iPhone- en iPad-gamers hoeven zo niet steeds per nieuwe game te betalen. Het gaat wel alleen om betaalde games, en niet om gratis apps die bijvoorbeeld geld verdienen met in-app aankopen. Apple zou nog druk in gesprek zijn met game-ontwikkelaars, waardoor het waarschijnlijk nog wel een paar maanden duurt voordat de dienst daadwerkelijk uitrolt.

5. Mogelijke hardware: AirPower en iPod touch 2019

We weten niet of Apple het aandurft om het woord AirPower op het podium uit te spreken, maar de draadloze oplader die eind 2017 werd onthuld moet nu onderhand wel verschijnen. Zeker nu de nieuwe AirPods met een draadloos oplaadbaar-doosje er zijn, kan het haast niet anders dan dat de draadloze lader van Apple ook opduikt.

AirPower

De AirPower-lader zou voor heel wat kopzorgen hebben gezorgd bij Apple. Op de mat kun je een Apple Watch, AirPods en een iPhone tegelijk draadloos opladen, ongeacht op de plek waar je de drie apparaten legt. Hierdoor moest er een manier gevonden worden om de juiste hoeveelheid stroom op de juiste plek te geven, zonder oververhitting te veroorzaken.

Of is het ‘one more thing’ van de avond toch een gloednieuwe iPod touch 2019? Apple zou de laatste iPod die nog verkocht wordt in een nieuw jasje steken, zodat de huidige iPod touch eindelijk uit het assortiment gehaald kan worden. Dit jaar zou een logische tijd zijn, omdat die iPod touch dit najaar waarschijnlijk geen iOS 13 meer ondersteunt.

Het nieuwe model zou naast een nieuwe chip relatief weinig veranderingen kennen, maar Apple lijkt toch nog geen afscheid te kunnen nemen van deze relatief goedkope manier om kennis te maken met iOS en de App Store. Zeker nu het bedrijf voor zijn diensten afhankelijk wordt van het aantal mensen dat iOS gebruikt, is dat niet eens zo’n gek idee.

Volg iPhoned voor live verslag van het evenement

Uiteraard zit de redactie van iPhoned weer in de startblokken voor het eerste Apple-event van het jaar. Houd ons vandaag dus in de gaten voor alle aankondigingen, last minute geruchten en een live verslag op Twitter en via onze iPhoned-app.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirPower
Apple AirPower

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu