Apple maart-event 2018: onze 9 verwachtingen op een rij

Lars Paijmans
27 maart 2018, 15:03
6 min leestijd

Een nieuwe iPad, MacBook, misschien wel een nieuwe iPhone en meer. Dit verwachten we dit jaar van Apples maart 2018-event. Naar welke aankondiging kijk jij het meeste uit?

Lees verder na de advertentie.

Onze Apple maart event 2018-verwachtingen

De eerste keynote van 2018 laat niet lang meer op zich te laten wachten. Het bedrijf uit Cupertino heeft de nodige nieuwe producten en aankondigingen voor ons in petto, die we vandaag om 17:00 uur al te zien krijgen. Op 27 maart vindt het event van Apple in Chicago plaats, op de Lane Tech College Prep High School.

Lees ook: Vandaag geen Apple-event livestream: zo volg je toch alle onthullingen

Apple maart event 2018 verwachtingen

1. Nieuwe budget-iPad voor in de klas

Apples iPad-serie was lange tijd een rommeltje, maar sinds vorig jaar lijkt er een duidelijke structuur te zijn ontstaan. De iPad mini is verleden tijd en voortaan heb je de keuze tussen twee groepen: de iPad en de iPad Pro. Laatstgenoemde zou tijdens WWDC een nieuwe versie krijgen met Face ID en geen homeknop, maar de budget-iPad die Apple deze maand onthult, zal wat minder spannend zijn.

Als opvolger van de 9,7-inch iPad (2017) is dit vooral een goedkope manier om een iPad in huis te halen, wat ook voor scholen belangrijk is. Reken dus op betere specs, en niet heel veel meer. Met Apples focus op educatie en dat het event in een school gegeven wordt, maakt deze aankondiging erg aannemelijk. De iPad 2018 wordt het wapenfeit waarmee Apple het klaslokaal wil terugveroveren.

2. Een nieuwe Apple Pencil

Als je naar de uitnodiging van Apples event kijkt valt er een ding op: het Apple-logo is volledig getekend. Met dunne en dikke strepen, net zoals een Apple Pencil dat doet op een iPad. Heeft Apple een nieuwe Pencil die we dinsdag te zien krijgen? Mogelijk gaat het hier ook om een goedkoper alternatief, zodat scholieren ermee aan de slag kunnen en scholen ze in grote hoeveelheden aan kunnen schaffen. Wat deze Apple Pencil voor nieuwe functies moet krijgen is echter nog niet duidelijk, al zou iPhone-ondersteuning natuurlijk een logische verbetering zijn. Daarnaast ligt het voor de hand dat de Pencil ook gebruikt kan worden op de iPad 2018 die dezelfde avond wordt aangekondigd.

Apple maart event 2018 verwachtingen

3. Meer informatie over ClassKit

Apple gaat klaslokalen verbeteren met ClassKit. ClassKit is wat je noemt een ‘raamwerk’. Ontwikkelaars kunnen met dit platform specifieke applicaties en programma’s maken. ClassKit is volledig gericht op educatie. Alhoewel er nog een hoop onduidelijkheden zijn, weten we al wel het een en ander over hoe Apple de toekomst van onderwijs voor zich ziet. Zo kunnen docenten hiermee apparaten aansturen van de scholieren in de klas. Aangezien het evenement van vanavond onderwijs centraal stelt, kan ClassKit onmogelijk ontbreken.

Lees ook: ClassKit: dit is hoe Apple onderwijs gaat vernieuwen

4. Een MacBook Air-opvolger

De MacBook Air is nog steeds de populairste MacBook onder scholieren en studenten, en dat is niet voor niks. Het is de goedkoopste manier om een MacBook in huis te halen, maar daar kan spoedig verandering in komen. Apple zou een nieuwe MacBook ontwikkeld hebben die als opvolger van de MacBook Air dient. Dezelfde lage prijs, maar dan we met een Retina-display en betere specs. Met deze aankondiging kan Apple in een stap zowel studenten als de doelgroep bereiken die op zoek is naar een goedkoper alternatief voor de MacBook.

5. iOS 11.3

iOS 11.3 is een grotere tussentijdse update dan de naam doet vermoeden. Met nieuwe Animoji, de energiebeheer-functie en meer is het een flinke toevoeging aan de iPhone en iPad. Ga er dus maar vanuit dat Apple even stilstaat bij de update die deze lente moet verschijnen. Al vragen we ons af of Apple het gedoe rondom de iPhone-accu’s en het reparatieprogramma ook nog wat aandacht schenkt op het podium.

Apple maart event 2018 verwachtingen

6. iPhone SE 2 (?)

Als Apple een nieuwe iPhone SE onthult, zou dat de grootste aankondiging van de avond zijn. Opmerkelijk genoeg is er nog maar weinig info uitgelekt over deze SE 2, en dus houden we een voorzichtige slag om de arm dat Apple het toestel vanavond niet aankondigt. Met de eerste iPhone SE stopte Apple de techniek van de iPhone 6S in de kleine behuizing van de 5S. Dit resulteerde in een razendsnelle en krachtige iPhone, die ook nog eens relatief betaalbaar was. Voor de iPhone SE 2 zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Apple zou van plan zijn om de SE 2 net zo klein te houden als zijn voorganger, maar het toestel wel een groter scherm te geven. Dit is mogelijk door de schermranden kleiner te maken. Toch zou de SE 2 nog steeds over Touch ID in plaats van Face ID beschikken.

Daarnaast zou de SE 2 een glazen achterkant krijgen om draadloos opladen mogelijk te maken, al is de gelekte info hier minder duidelijk over. Wel is het zo goed als zeker dat de SE 2 is uitgerust met de A10-chip, die ook in de iPhone 7 en 7 Plus zit. Deze chip is energiezuinig, wat de accuduur ten goede komt.

7. Nieuwe Mac Pro

Vorig jaar gaf Apple ons al een voorproefje op een gloednieuwe Mac Pro: een cilindervormige Mac die je op een scherm kunt aansluiten. De nieuwe Mac Pro stapt over op een modulair design, zodat het apparaat ook toekomstbestendig is. Het is jaren geleden dat Apple aandacht schonk aan de Mac Pro, maar net als de iMac Pro is he bedrijf de laatste tijd de professionele gebruiker niet vergeten.

We zijn dan ook erg benieuwd naar deze superkrachtige Mac, al is het nog even de vraag of Apple de onthulling bewaart voor deze maand, of dat we toch tot WWDC moeten wachten.

Apple maart event 2018 verwachtingen

8. Nieuwe hoesjes en Apple Watch-bandjes

De lente komt er aan, en daar horen traditiegetrouw nieuwe iPhone-hoesjes en Apple Watch-bandjes bij. Reken dus maar op een verse collectie aan felgekleurde nieuwe accessoires voor de smartphone en smartwatch van Apple. Opvallend genoeg heeft Apple de Apple Watch-bandjes al onthuld: deze zijn voorafgaand aan het evenement met een persbericht gedeeld. De Apple Store is vanaf nu uitgebreid met een serie aan kleurrijke horlogebandjes, al zal het bedrijf tijdens de presentatie deze mogelijk nog wel noemen.

9. Apples tv-dienst

De kans is klein, maar met alle geruchten die zich de afgelopen weken en maanden opstapelen, kun je haast niet meer om Apples Netflix-concurrent heen. De tv-dienst is inmiddels het slechtst bewaarde geheim in Cupertino, en zou in maart 2019 al gelanceerd worden. Destijds onthulde Apple zijn muziekdienst Apple Music aan het einde van de WWDC-keynote. Al is het eerst nog maar de vraag of de tv-dienst überhaupt buiten Amerika beschikbaar komt.

Lees ook: Alles over Apples tv-dienst

Vandaag iPhoned uiteraard in het teken van dit evenement. Houd de website dus in de gaten om op de hoogte te blijven van al het nieuws rondom de nieuwe aankondigingen. Dit kun je doen via de website, maar werkt net zo makkelijk via onze gratis iPhoned-app of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen