De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

M3-chip van Apple komt eraan: dit zijn belangrijkste vernieuwingen

Piet-Jan Lentjes
24 maart 2023, 11:14
2 min leestijd
M3-chip van Apple komt eraan: dit zijn belangrijkste vernieuwingen

De M3-chip van Apple komt er dit jaar aan. Wij zetten de belangrijkste vernieuwingen van deze razendsnelle chip voor je op een rij!

Lees verder na de advertentie.

M3-chip van Apple: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Apple de M2-chip aankondigde. Deze chip was de opvolger van de M1 en kreeg als eerste een plekje in de nieuwe MacBook Air 2022.

MacBook Air 2023 M3

Deze M2-chip was een stukje energiezuiniger dan de M1. Ook was de chip 18 procent rapper geworden. Op zich niets mis mee, maar de upgrade viel een beetje tegen. Immers met een M1-chip kun je ook nog prima vooruit.

Lees meer: MacBook Air 2022 (M2) review: alles is nieuw, maar niet alles is beter

Daar gaat bij de M3-chip verandering in komen. Deze chip verschijnt in een 3-nanometer versie (de M1 en M2 waren nog gebaseerd op het 5-nanometer-formaat). De overstap naar dit nieuwe formaat heeft een flink voordeel. De nieuwe M3-chip van Apple is hierdoor een stuk energiezuiniger.

Energiezuiniger heeft meerdere voordelen

Dit heeft natuurlijk een paar flinke voordelen. Zo doe je nog langer met één acculading en de laptop wordt minder warm. Hoeveel zuiniger de chip wordt is niet bekend, maar de overstap naar een ander fabricageproces kan technisch gezien maximaal zo’n 40 procent voordeel opleveren (bij gelijke prestaties).

Natuurlijk zal dit niet het enige zijn dat Apple aan de M3-chip gaat verbeteren. Waarschijnlijk wordt hij ook weer een stukje sneller en krijgt hij wat meer grafische- of processorkernen erbij. De hogere snelheid vraagt dan natuurlijk dan wel weer wat meer stroom, maar onder de streep zal de M3-chip zeker een stuk energiezuiniger worden.

mac energie besparen

M3-chip: wanneer is de release?

Volgens verschillende geruchten hoef je niet zo heel lang te wachten op de nieuwe Apple-chip. De eerste Macs met een M3-chip zouden al ergens in april 2023 verschijnen.

De eerste Mac die deze chip dan krijgt wordt waarschijnlijk de MacBook Air 2023. Ook vertellen de geruchten dat de 13-inch MacBook Pro de nieuwe Apple M3-chip gaat krijgen. Uiteraard zullen er dan later dit jaar nog andere Mac volgen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air 2022
Apple MacBook Air 2022

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu