Opinie: Apple laat 32-bit apps vallen, en dat is maar goed ook

Gijs Ettes
5 juni 2017, 10:24
2 min leestijd
Opinie: Apple laat 32-bit apps vallen, en dat is maar goed ook

Na maanden van geruchten gooit Apple vandaag dan eindelijk 32-bit apps uit de App Store. Voor de rigoureuze stap, die bijna 187.000 apps onbruikbaar maakt, zijn genoeg redenen.

Lees verder na de advertentie.

32-bit apps zijn trager en minder veilig

Vanavond onthult Apple hoogstwaarschijnlijk iOS 11, en in aanloop naar dat moment heeft het bedrijf alvast de ondersteuning voor 32-bit apps geschrapt. Ontwikkelaars die hun app terug in de App Store willen krijgen, zullen die eerst moeten bijwerken.

De afgelopen weken werd duidelijk dat iOS 11 de lat voor apps hoger gaat leggen. De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem introduceert diverse grote en kleine verbeteringen, en staat alleen nog 64-bit apps toe. De eerste aanwijzingen voor die stap vinden we in het eerder uitgebrachte iOS 10.3. Een nieuw onderdeel in het systeem (App ondersteuning) toont bij 32-bit apps dat ze niet geschikt zijn voor ‘toekomstige iOS-versies als ze niet worden bijgewerkt’.

32-bit apps

Daarnaast valt te lezen dat 32-bit apps ‘je iPhone mogelijk trager laten werken’; reden genoeg dus voor Apple om ze vanaf nu niet meer te ondersteunen. Het bedrijf spoort ontwikkelaars al sinds de release van de iPhone 5S (het eerste 64-bit Apple-toestel) aan hun apps te updaten, ook om beveiligingsrisico’s te verkleinen. De meeste app-makers hebben daar inmiddels gehoor aan gegeven – veel populaire apps zijn 64-bit – maar zo’n 8 procent van de in totaal 2,4 miljoen iOS-apps is niet of onvoldoende geüpdatet. Dit komt neer op zo’n 200.000 iOS-apps.

Naast dat een 32-bit app een beveiligingsrisico kan vormen, is het ook zo dat deze minder werkgeheugen en rekenkracht kan vragen. Het zal niet als een verrassing komen dat aanvankelijk vooral Apple-apps en games ondersteuning voor 64-bit kregen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en vragen ook minder grafisch intensieve apps meer rekenkracht om soepel en vloeiend te kunnen draaien.

Je kunt je dan ook afvragen hoe erg het is dat Apple 32-bit ondersteuning schrapt. De apps die daardoor onbruikbaar worden, zijn in veel gevallen al jaren niet meer bijgewerkt. Daardoor zijn ze onveilig én minder in lijn met het geëvolueerde design van iOS. App-makers hebben wat ons betreft genoeg tijd gehad om daar wat aan te doen. Als je favoriete app nog steeds 32-bit is, is nu de tijd om de ontwikkelaar aan te sporen om hem te updaten. Of te zoeken naar een alternatief.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: iOS
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen