Apples Q3 2018 kwartaalcijfers: de 5 dingen die jij moet weten

Lars Paijmans
1 augustus 2018, 8:54
4 min leestijd
Apples Q3 2018 kwartaalcijfers: de 5 dingen die jij moet weten

Met het bekendmaken van de kwartaalcijfers van Q3 2018 maakt Apple de balans op: hoeveel iPhones en iPads zijn er verkocht? En wat zeggen alle cijfers over de koers die Apple vaart?

Lees verder na de advertentie.

Apple kwartaalcijfers Q3 2018

Net zoals voorgaande kwartalen zijn we in de cijfers gedoken en hebben we vijf zaken op een rij gezet die voor jou relevant zijn. Let wel op: als Apple het over derde kwartaal heeft, wordt het derde fiscale kwartaal bedoeld, wat gelijk staat aan het tweede kalenderkwartaal. De maanden april, mei en juni dus.

Apple Kwartaalcijfers Q3 2018

1. De cijfers op een rij

Aandeelhouders kijken er ieder kwartaal reikhalzend naar uit: de harde cijfers die Apple onthult over de verkoop van zijn producten. Die zijn dit kwartaal als volgt, met daarachter de aantallen van het zelfde kwartaal een jaar eerder.

  • Totale omzet: 53,3 miljard dollar – 2017: 45,4 miljard dollar
  • Totale winst: 11,5 miljard dollar – 2017: 9 miljard dollar
  • Aantal iPhones verkocht: 41,3 miljoen – 41 miljoen
  • Aantal iPads verkocht: 11,6 miljoen iPads – 11,4 miljoen
  • Aantal Macs verkocht: 3,7 miljoen Macs – 4,3 miljoen

Als je deze cijfers bekijkt, valt vooral op dat de verkopen van de iPhones en iPads nagenoeg gelijk zijn gebleven, maar de totale omzet en winst toch met 17 procent is gestegen. Dat heeft alles te maken met de hogere prijzen die Apple voor zijn producten vraagt. Gemiddeld levert iedere verkochte iPhone 724 dollar aan omzet op.

2. iPhone X was de populairste iPhone in Q3, 98 procent tevredenheid

Na het onthullen van bovenstaande cijfers gaat ceo Tim Cook altijd het gesprek aan met investeerders. Daar geeft hij aan dat de iPhone X ‘wederom’ de populairste iPhone van het kwartaal was, met een klanttevredenheidspercentage van 98 procent. Dit spreekt eerdere geruchten tegen dat de iPhone 8 Plus bovenaan de lijst zou staan. Ook kijkt het bedrijf positief vooruit op het volgende kwartaal, waarin de nieuwe 2018 iPhones worden verkocht. Uit een onderzoek blijkt dat 81 procent van de zakelijke kopers van plan is om in september een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Apple kwartaalcijfers Q3 2018

3. Omzet van wearables stijgt wederom sterk

Naast iPhones, iPads en Macs verdient Apple zijn geld natuurlijk met nog veel meer producten en diensten. Deze benoemt het bedrijf echter nooit bij naam, maar schaart deze onder de categorie ‘andere producten’. Hieronder vallen onder meer de AirPods, Apple Watch, Apple TV, HomePod en Beats-koptelefoons. De omzet hiervan steeg met 37 procent ten opzichte van vorig jaar, van 3,2 miljard naar 3,7 miljard dollar.

In een gesprek met de Financial Times benoemde Apple dat specifiek de wearables (Apple Watch en AirPods) voor deze stijging zorgen. Als deze twee producten een eigen categorie hadden, dan was de omzet in 12 maanden met 60 procent gestegen. Dit sluit aan bij de geruchten dat de Watch steeds populairder wordt, en ook de AirPods nog steeds veel verkocht worden.

4. Apple hint naar meer diensten na wederom sterke groei

Terwijl de iPhone-verkoop langzaam maar zeker zijn hoogtepunt heeft bereikt, zijn het vooral de diensten waar voor Apple nog veel te verdienen valt. Met onder meer Apple Music, de App Store, iCloud en Apple Pay haalde het bedrijf een stijging van 31 procent omzet ten opzichte van vorig jaar: van 7,27 miljard naar 9,55 miljard dollar.

Zo zag het bedrijf dat steeds meer mensen een abonnement op Apple Music, iCloud of een app in de App Store afsluiten. Inmiddels heeft Apple Music 50 miljoen abonnees en groeide de dienst met vijftig procent ten opzichte van 2017. De grote vraag is nu natuurlijk hoe Apples tv-dienst in dit plaatje past.

Apple kwartaalcijfers Q3 2018

Tim Cook zegt ‘enorm enthousiast’ te zijn over de aankomende nieuwe diensten, waarmee hij hint naar de nog onaangekondigde Netflix-concurrent. “We kunnen nu nog geen details delen, maar ik kan niet wachten om jullie te laten zien wat we van plan zijn. We hebben een team van getalenteerde mensen en ik heb een erg goed gevoel over wat we straks kunnen aanbieden”, aldus Cook.

5. Apple heeft 4 miljoen betatesters

Voordat iOS 12, macOS Mojave en watchOS 5 in september verschijnen, wordt deze software altijd getest met ontwikkelaars- en (behalve voor watchOS) publieke bèta’s. In totaal zegt Tim Cook dat er inmiddels vier miljoen mensen ter wereld zijn die deze software vroegtijdig uitproberen. Sinds 2015 kunnen mensen zich inschrijven voor deze testversies, wat gebruikers de kans geeft om eerder aan de slag te gaan met nieuwe functies, en Apple een groot publiek geeft om fouten in de software vroegtijdig op te sporen. Wil jij ook deelnemen aan de beta van iOS 12 of macOS Mojave? Check dan onze tips.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen