De 5 dingen die je moet weten over Apples Q3 kwartaalcijfers

Lars Paijmans
2 augustus 2017, 9:13
3 min leestijd

Voor de derde keer dit jaar maakt Apple zijn kwartaalcijfers bekend. Hier lees je alles wat je wil weten over hoe het bedrijf uit Cupertino er nu voor staat, en wat ceo Tim Cook zegt over het aanstaande iPhone 8-kwartaal.

Lees verder na de advertentie.

1. Apple kwartaalcijfers Q3 2017: iPhone, iPad en Mac cijfers op rij

Apple heeft een indrukwekkend kwartaal achter de rug. Vergeleken met het derde kwartaal van 2016, behaalde het bedrijf op alle vlakken betere resultaten. Deze staan hieronder op een rij, met daarachter het aantal van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

  • Totale omzet: 45,4 miljard dollar (2016: 42,4 miljard)
  • Totale winst: 8,72 miljard dollar (2016: 7,8 miljard)
  • Aantal iPhones verkocht: 41 miljoen (2016: 40,4 miljoen)
  • Aantal iPads verkocht: 11,4 miljoen (2016: 9,9 miljoen)
  • Aantal Macs verkocht: 4,29 miljoen (2016: 4,2 miljoen)

Vooral de groei van de iPads is hierbij opvallend. Vergeleken met een jaar ervoor steeg het aantal met 15 procent. Het nieuwe 9,7-inch budgetmodel en de 10.5-inch iPad Pro die in het kwartaal uitgebracht werden, blijken dus te werken.

Apple kwartaalcijfers q3 2017

2. Groei van dienstensector blijft versnellen

Hoewel Apple geen exacte bedragen noemde, benadrukte ceo Tim Cook de razendsnelle groei van de dienstensector van het bedrijf. Deze trend zien we al een aantal kwartalen, en maakt van Q3 2017 het derde kwartaal op rij dat er groei en een nieuw record gevestigd wordt. De totale omzet steeg met zeven procent ten opzichte van vorig jaar en omvat onder meer diensten als Apple Pay, Apple Music en de App Store. “Na de succesvolle WWDC-conferentie zijn we enthousiast voor de nieuwe versies van iOS, macOS, tvOS en watchOS dit najaar”, aldus Tim Cook.

3. Apple Watch verkoop stijgt met 50 procent

Zoals we inmiddels van Apple gewend zijn, behandelt het bedrijf de Apple Watch niet als losse productcategorie tijdens de kwartaalcijfers. In plaats daarvan bundelt het bedrijf de smartwatch in de ‘overige’ categorie, waar ook de Apple TV, AirPods en iPod touch in verwerkt zitten. Deze groep haalde in totaal 2,74 miljard dollar binnen, wat een stijging van 23 procent is ten opzichte van vorig jaar. Dit is veelzeggend, want met zowel de AirPods als de Apple Watch die een verkoopsucces zijn, betekent dit dat de Apple TV en iPods nog maar weinig bijdragen aan de winst van het bedrijf uit Cupertino.

Toch kon Tim Cook het niet laten om de Apple Watch in het bijzonder te noemen. Volgens de ceo stegen de Apple Watch-verkopen met een indrukwekkende 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit sluit aan bij eerdere uitspraken van Cook, en het marktaandeel dat Apple inmiddels heeft op het gebied van wearables. Is de indrukwekkende groei genoeg om de Apple Watch tijdens het volgende kwartaal toch los te benoemen?

Apple Q3 2017 kwartaalcijfers

4. Apple bereidt zich voor op een explosief vierde kwartaal

Met een positief derde kwartaal achter de rug, kan Apple zich opmaken voor het belangrijkste kwartaal van het jaar. Het vierde kwartaal is immers degene waar het bedrijf nieuwe iPhones uitbrengt. Niet zo gek dus dat de aandelen van het bedrijf sinds de bekendmaking van de Q3 2017 cijfers met vijf procent stegen. Omdat de koers van Apple al dusdanig hoog was, is een groei van vijf procent al goed voor miljarden.

5. Tim Cook hint dat iPhone 8 op tijd komt

Tim Cook deed zijn best, maar de hype rondom de iPhone 8 kon hij niet volledig ontwijken. Tijdens de voorspelling voor het volgende kwartaal, gaf de ceo een omzet tussen de 49 en 52 miljard dollar te verwachten. Een bedrag dat zo hoog is, dat haast moet betekenen dat de 2017 iPhone op tijd verschijnt.

Het vierde kwartaal loopt namelijk maar tot 30 september, wat een iPhone 8 release in oktober of november niet meer mee zou laten tellen. Het hoge bedrag is een indicatie dat de iPhone van 2017 gewoon begin september onthuld wordt, en ongeveer een week later in de winkels ligt. “We bereiden ons voor op een spannende herfst”, aldus de ceo. De vraag is nu of zowel de iPhone 7S als de oled-iPhone 8 in september allebei opduiken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen