De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apples Q3 2016 kwartaalcijfers: 5 dingen die je moet weten

Lars Paijmans
27 juli 2016, 8:56
4 min leestijd
Apples Q3 2016 kwartaalcijfers: 5 dingen die je moet weten

De kwartaalcijfers die Apple bekend heeft gemaakt zijn enigszins meegevallen. Hoewel de iPhone-verkopen opnieuw flink terugliepen, zijn investeerders voorzichtig optimistisch. Deze 5 dingen moet je weten om weer helemaal op de hoogte te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Apple kwartaalcijfers Q3 2016

Traditiegetrouw maakte Apple laat in de avond (onze tijd) de cijfers van het afgelopen kwartaal bekend. Na afloop ging Tim Cook het gesprek aan met investeerders, waar we ook weer wat meer te weten zijn gekomen over de toekomst van het bedrijf. Hieronder beginnen we met de harde cijfers van de Apple kwartaalcijfers Q3 2016, gevolgd door Tim Cook over Pokémon GO, de Chinese markt en de reactie van investeerders.

Apple kwartaalcijfers q3 2016

#1 iPhone, iPad en meer – de cijfers op een rij

In het derde fiscale kwartaal (en het tweede kalenderkwartaal) van 2016 heeft Apple 40,4 miljoen iPhones verkocht. Een grote hoeveelheid, maar wel 21 procent minder dan er een jaar geleden op dit tijdstip over de toonbank gingen.

De iPhone is nog steeds het belangrijkste product voor Apple, en omdat de verkoop terugloopt doet de totale omzet hetzelfde. De totale omzet staat op 42,4 miljard dollar en 7,8 miljard dollar winst, terwijl Q3 2015 49,6 miljard dollar en 10,7 miljard winst opleverde.

Naast de iPhone hebben ook de Mac en iPad het zwaar vergeleken met 2015. In Q3 2016 werden er 10 miljoen tablets van Apple verkocht, ten opzichte van 10,9 miljoen het jaar ervoor. Dankzij de iPad Pro is de omzet van de iPad wel ietwat gestegen. Met 4,3 miljoen werden er 11 procent minder Macs verkocht, hoog tijd dus voor die nieuwe MacBook Pro waar velen naar uitkijken.

Begin dit jaar zorgde de nieuwe iPhone SE nog voor een kleine opleving, die volgens CEO Tim Cook erg succesvol is. Jammer genoeg maakte Apple hier geen exacte verkoopcijfers van bekend en werden de aantal meegenomen in de totale iPhone-omzet. Zoals altijd kregen we niet te weten hoeveel Apple Watches er verkocht zijn, omdat het slimme horloge onder de noemer ‘Andere producten’ valt, samen met de iPod en Apple TV. Deze categorie daalde echter ook, wat aansluit bij de geruchten over de tegenvallende Apple Watch-verkoop.

Apple kwartaalcijfers q3 2016

#2 AR en Pokémon GO

Na het bekend maken van de Apple kwartaalcijfers Q3 2016 ging Tim Cook zoals altijd een gesprek aan met investeerders. Daar kwam de hype rondom Pokémon GO ook nog even aan bod. Cook zegt dat GO een mooi voorbeeld is van Augmented Reality, en dat Apple hier veel potentie in ziet in de toekomst.

“We hebben en zullen flink in AR blijven investeren”, aldus Cook. “Ook vinden we het belangrijk dat onze producten goed werken met apps als Pokémon, wat de enorme hoeveelheid iPhones die op Pokémon jagen verklaart.” Of Cook zelf ook een fanatieke Pokémon-speler is weten we niet, al sprak hij het woord wel consequent verkeerd uit als ‘Pokemans’.

#3 Apples diensten presteren erg goed

Naast fysieke producten verdient Apple ook een flinke zak geld aan alle online diensten van het bedrijf. De App Store bijvoorbeeld, maar ook muziekdienst Apple Music. Laatstgenoemde is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het feit dat dit onderdeel van Apples omzet het zo goed doet. Vergeleken met vorig jaar werd er aan deze dienstentak 19 procent meer verdiend, wat neerkomt op zo’n zes miljard dollar.

Apple kwartaalcijfers q3 2016

#4 Apple heeft moeite in China

In ieder werelddeel daalde de cijfers van Apple, maar in China ging de lijn het hardst naar beneden. Vergeleken met vorig jaar daalde de omzet met 33 procent, wat ver boven het gemiddelde ligt. De reden hiervoor besprak Apple niet, al hebben goedkopere high-end smartphones van merken als Huawei en Xiaomi hier ongetwijfeld een rol in gespeeld. Deze toestellen worden steeds beter, en hebben een stuk aantrekkelijkere prijs dan de nog steeds erg dure smartphones van Apple.

Lees ook: ‘Bewaar de iPhone 7 voor 2017, breng dit jaar een extra S-model uit’

iPhone 7 dualsim

#5 Investeerders zijn positief

Ondanks de teruglopende cijfers lijken investeerders over het algemeen positief te zijn over de Apple kwartaalcijfers Q3 2016. De voorspellingen waren namelijk negatiever dan de daadwerkelijke cijfers. Met de komst van de iPhone 7, iPhone 7 Plus, Apple Watch 2 en een nieuwe MacBook gaat Apple bovendien weer een kwartaal tegemoet waarin er tal van nieuwe producten op de markt komen. Mits de geruchten kloppen natuurlijk. De iPhone 7 mag dan misschien niet de meest spannende iPhone worden, Tim Cook zegt ‘erg optimistisch’ te zijn over de prestaties van het nieuwe toestel.

Lees het laatste nieuws over Apple

Fotobron: Alux

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu