De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

5 weetjes over de nieuwe kwartaalcijfers van Apple

Rutger Otto
22 juli 2015, 8:02
2 min leestijd
5 weetjes over de nieuwe kwartaalcijfers van Apple

De Apple kwartaalcijfers Q3 zijn bekend. Dit keer werden de maanden april, mei en juni berekend, die meestal zonder records verlopen. Dat was keer was het anders.

Lees verder na de advertentie.

1. Meeste winst in een tweede kwartaal ooit

Het derde financiële kwartaal van Apple (in het tweede kwartaal van het kalenderjaar) zit er weer op en het bedrijf kan tevreden terugkijken. De omzet van de afgelopen maanden bedroeg 49,6 miljard dollar en de winst 10,7 miljard dollar. Dat is bijna 40 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nooit eerder maakte Apple zoveel winst in een tweede kwartaal. Ook de omzet steeg, bijna met een derde.

iphone 6 knoppen

2. Veel overstappers van Android

Apple verkocht de laatste drie maanden wereldwijd maar liefst 47,5 miljoen iPhones. Dat is een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 35,2 miljoen exemplaren werden verkocht. Het bedrijf uit Cupertino denkt dat dat vooral komt omdat gebruikers meer dan ooit overstapten van Android naar Apple, al maakt het die claim niet hard met cijfers.

3. Geen Apple Watch verkoopcijfers

Hoewel we het wel hadden verwacht, heeft Apple geen cijfers prijsgegeven over de verkoop van de Apple Watch. “De smartwatch heeft beter verkocht dan we verwachtten”, zegt Apple ceo Tim Cook. “En dat terwijl we tot het eind van het kwartaal niet genoeg exemplaren op de markt hadden om de vraag bij te benen.” Volgens Tim Cook was er nu al meer vraag naar de Apple Watch dan naar de originele iPhone en iPad.

Harde cijfers kwamen er echter niet. De Apple Watch wordt in het financiële rapport voorlopig opgenomen in de categorie ‘Anders’. “In juni werd de Apple Watch tot nu toe het meest verkocht”, zegt Cook. Analisten denken nu dat er tussen de 1 en 2 miljoen exemplaren van het horloge zijn verkocht.

apple watch 6

4. Alweer een daling van iPad-verkopen

De iPad blijft minder verkopen. De afgelopen drie maanden gingen er bijna 11 miljoen over de toonbanken. Dat aantal lag in hetzelfde kwartaal in 2014 nog op 13,2 miljoen. In plaats van dat de verkoopcijfers stabiliseren, zakt de iPad steeds verder. Toch blijft Cook in de tablet geloven, zeker omdat er nieuwe productiviteitsfuncties aankomen met iOS 9.

iPad Air 2 sneller

Ook gelooft Cook dat mensen hun oudere iPads ooit gaan vervangen. “Uiteindelijk gebeurt dat, want als we kijken naar hoe veel de iPad gebruikt wordt, komen concurrenten daar niet eens bij in de buurt. Het is niet dat mensen de iPad vergeten zijn, het is een fantastisch product.”

5. Mac-verkoop stijgt weer

Het aantal verkochte Macs en MacBooks steeg van 4,4 miljoen verkochte exemplaren in hetzelfde kwartaal in 2014 naar 4,8 miljoen in het afgelopen kwartaal. De Mac is bezig aan een opmars bij computergebruikers. De cijfers zijn niet zo spectaculair als de iPhone, maar de afgelopen zeven kwartalen heeft de Mac continu een stijging doorgemaakt. Knap, want de pc-markt krimpt. De introductie van de nieuwe MacBooks zouden aan de verkopen bijgedragen kunnen hebben, al maakt Apple daarover niets bekend.

Lees meer Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu