Apple Q2 2019 kwartaalcijfers: 7 dingen die je moet weten

Lars Paijmans
1 mei 2019, 8:57
4 min leestijd
Apple Q2 2019 kwartaalcijfers: 7 dingen die je moet weten

Apple heeft zijn Q2 2019-kwartaalcijfers bekendgemaakt. En het laat wederom goed zien hoe de iPhone-verkoop verder keldert, terwijl de andere producten groeien. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Alles over de Apple kwartaalcijfers Q2 2019

Zoals altijd bedoelt Apple met Q2 2019 het fiscale tweede kwartaal, wat neerkomt op het eerste kalenderkwartaal van dit jaar. De maanden januari, februari en maart dus.

Apple kwartaalcijfers Q2 2019

1. De cijfers op een rijtje

Traditiegetrouw beginnen we door alle belangrijke cijfers van het afgelopen kwartaal op een rij te zetten. Daarna kijken we naar wat deze cijfers betekenen en wat ceo Tim Cook in het gesprek met investeerders erover gezegd heeft.

  1. Totale omzet: 58 miljard dollar
  2. Totale winst: 11,56 miljard dollar
  3. Omzet iPhone: 31 miljard dollar
  4. Omzet diensten:: 11,45 miljard dollar
  5. Omzet Mac: 5,51 miljard dollar
  6. Omzet wearables en overige: 5,13 miljard dollar
  7. Omzet iPad: 4,87 miljard dollar

2. Verkoop iPhones daalt verder

Hoewel de smartphone van Apple nog steeds het meeste geld in het laatje brengt, was het afgelopen kwartaal wederom een aanwijzing dat de verkoop verder keldert. Apple maakt zelf geen exacte cijfers meer bekend, maar onderzoeksbureau IDC wel. Die cijfers laten zien dat de verkoop 30 procent lager ligt dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

De daling is genoeg voor Apple om zijn tweede positie op de smartphonemarkt in te moeten leveren aan Huawei. IDC merkt op dat zelfs de prijsdaling en kortingen in China genoeg waren om deze daling te bestrijden. Juist deze opkomende markten zijn de plekken waar Apple nu grote kansen laat liggen. Ook voorziet het bedrijf dat Apple een zwaar 2019 tegemoet gaat nu concurrenten al wel met opvouwbare – en 5G-smartphones komen.

Apple kwartaalcijfers Q2 2019

3. iPads groeien het hardst in zes jaar

De komst van de iPad mini 2019, iPad Air 2019 en krachtige iPad Pro 2018 lijken zijn vruchten af te werpen. Volgens Tim Cook maakt de iPad-categorie zijn grootste groei door in zes jaar tijd, met een totale winst van 4,87 miljard dollar. Ook zegt 93 procent van de gebruikers tevreden te zijn met hun aankoop.

Omdat Apple geen exacte verkoopcijfers meer bekendmaakt, is het lastig in te schatten welke tablet deze groei veroorzaakt heeft. Wel stemt het hoopvol voor de komst van iOS 13, een grote update die de iPad weer een heel stuk nuttiger moet maken en dichterbij de Mac brengt als het om productiviteit gaat.

4. De Mac had een onderdelentekort

De verkoop van de Mac daalde met vijf procent, maar dat ligt volgens Apple vooral aan een onderdelentekort. Intel zou niet genoeg processors kunnen leveren om aan de vraag van het bedrijf te voldoen.

Daardoor konden er minder Macs geproduceerd worden en was de voorraad dus beperkt. Dat zou mensen hebben afgeremd om voor een Mac te kiezen. Maar, zo stelt Cook, “we verwachten niet dat dit processortekort nog veel invloed zal hebben op het derde fiscale kwartaal van dit jaar”.

Apple kwartaalcijfers Q2 2019

5. Diensten bereiken nieuw hoogtepunt

Wederom is het de dienstencategorie van Apple die een flinke groei doormaakt. De categorie groeide met zestien procent ten opzichte van vorig jaar, en is vergeleken met vijf jaar terug met 50 procent gegroeid.

Van iCloud tot Apple Pay en Apple Music: steeds meer mensen nemen een abonnement op een dienst van het bedrijf uit Cupertino. Volgens Cook heeft Apple in totaal inmiddels meer dan 390 miljoen betalende abonnees en dat aantal zal naar verwachting de 500 miljoen bereiken in 2020.

Dat zal vooral te maken hebben met de komst van Apple Arcade en Apple TV Plus, de gaming- en tv-dienst van het bedrijf. Tijdens WWDC krijgen we volgens Cook hier meer over te weten.

6. Aandeelhouders zijn tevreden

Ondanks de dalende iPhone-verkoop zit het aandeel van Apple vijf procent in de plus na de bekendmaking van de Q2-kwartaalcijfers. Aandeelhouders lijken tevreden te zijn met het feit dat heel veel andere categorieën van Apple het wel goed gedaan hebben.

Ook zouden ze licht aan het einde van de tunnel zien nu er weer een samenwerking met Qualcomm is, en de plannen voor de eerste iPhone met 5G zo goed als zeker al in 2020 hun vruchten af zullen werpen.

Apple kwartaalcijfers Q2 2019

7. Tim Cook over het enorme AirPods-succes

Tot slot benoemt Cook hoe goed het nog steeds gaat met de AirPods. De tweede generatie van de draadloze oordopjes is inmiddels uitgebracht en volgens de ceo moet Apple zijn best doen om er genoeg te produceren om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. AirPods zijn nog steeds een onderdeel van de ‘overige’ productcategorie, die mede door de Apple Watch wederom een sterke groei doormaakte dit kwartaal.

Op de redactie van iPhoned hebben we nog steeds een setje van deze nieuwe AirPods liggen voor een gelukkige winnaar. Onze AirPods 2 winactie loopt nog tot aanstaande vrijdag (3 mei), dus grijp snel je kans en doe mee om deze draadloze oordopjes in de wacht te slepen.

Lees ook: AirPods 2 (video)review: de beste draadloze oordopjes verder verbeterd

Bron: IDC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu