Apple presenteert Q2 2018 kwartaalcijfers: 5 dingen die je moet weten
Lars Paymans

Valt de iPhone X-verkoop echt tegen? Is de Apple Watch het weer beter gaan doen en hoe zit het met de wereldwijde uitrol van Apple Pay? Dit en meer kwamen we vannacht te weten dankzij Apples Q2 2018 kwartaalcijfers.

Apple kwartaalcijfers Q2 2018 bekend

Als Apple zijn kwartaalcijfers presenteert, kijkt de hele wereld mee. Dat geldt al helemaal voor dit kwartaal, waarin de geruchten zich de afgelopen weken opstapelden over de tegenvallende iPhone X verkoop. Uit alle feiten, cijfers en opmerkingen van ceo Tim Cook hebben we de volgende 5 dingen gehaald die voor jou de moeite waard zijn.

Let op: deze cijfers omvatten het tweede fiscale kwartaal van Apple, wat gelijk staat aan het eerste kalenderkwartaal van 2018. De maanden januari, februari en maart dus.

Apple kwartaalcijfers Q2 2018

1. De cijfers op een rij

We beginnen met de cijfers. Het centrale onderdeel van Apples bericht en goed om te weten voor de volgende dingen in dit artikel. Achter ieder cijfer staat ter vergelijking de cijfers van het tweede fiscale kwartaal uit 2017.

 • Totale omzet: 2018: 61,1 miljard dollar – 2017: 52,9 miljard
 • Totale winst: 2018: 13,8 miljard dollar – 2017: 11,03 miljard
 • Aantal iPhones verkocht: 2018: 52,2 miljoen – 2017: 50,7 miljoen
 • Aantal iPads verkocht: 2018: 9,1 miljoen – 2017: 8,92 miljoen
 • Aantal Macs verkocht: 2018: 4,07 miljoen – 2017: 4,19 miljoen

 • Bovenstaande aantallen zorgen voor Apples beste tweede fiscale kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf. Dit heeft alles te maken met de hogere verkoopprijs van de iPhone. Want hoewel Apple maar een lichte stijging in de iPhone-verkoop zag, is de gemiddelde prijs van de smartphone wel flink omhoog gegaan. Per iPhone verdiende het bedrijf gemiddeld 728 euro aan omzet. Vorig jaar was dit nog 655 euro. Dit compenseert de iPad- en Mac-verkopen die een lichte daling zagen vergeleken met een jaar ervoor.

  Apple kwartaalcijfers Q2 2018

  2. Tim Cook reageert op iPhone X-verkoopgeruchten

  Apple zegt nooit hoeveel een specifiek iPhone-model verkocht is, maar gooit alle iPhone-cijfers altijd op een hoop. Dat is dit kwartaal niet anders, al nam ceo Tim Cook toch even de tijd om de verkoop van de iPhone X toe te lichten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de stroom aan geruchten die de afgelopen week een somber beeld voor Apples nieuwste iPhone schetste. “De iPhone X is ons populairste toestel”, legt Tim Cook uit. Hij vergelijkt de verkopen met een overwinning in de Super Bowl:

  “Vergelijk het met het team dat de Super Bowl wint. Misschien wil je dat ze met wat meer punten hadden gewonnen, maar ze hebben wel de eerste prijs gepakt, en zo voelen wij ons er ook bij.”

  Volgens Cook is er dus geen reden voor de ‘paniek’ waar aandeelhouders in zouden verkeren. De iPhone X verkoopt goed, klanten kiezen het vaakst voor dit model ondanks de hoge prijs en het is Apples ‘meest innovatieve product in jaren.’

  Apple kwartaalcijfers Q2 2018

  3. Apples wearables-producten stijgen explosief

  Wederom is er een enorme groei te zien in de ‘overige’ productcategorie van Apple. Hieronder vallen de AirPods, Apple TV, HomePod, Apple Watch en andere producten die niet los behandeld worden. De categorie bracht vier miljard dollar aan omzet binnen, een stijging van 38 procent vergeleken met de 2,9 miljard dollar die het opbracht in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

  Volgens Tim Cook is dit vooral te danken aan de Apple Watch, het meest lucratieve product in dit segment. Hoewel exacte verkoopcijfers nog steeds onduidelijk zijn, beschreef Cook een jaarlijkse groei ‘van dubbele cijfers’. Ook de AirPods zijn volgens de ceo nog steeds ‘razend populair’.

  4. Apples diensten worden ieder kwartaal belangrijker

  Terwijl langzaam maar zeker de rek uit de iPhone-verkoop lijkt te zijn, lijkt Apple al een andere goudmijn te hebben gevonden. Ook in dit kwartaal groeide Apples dienstensector namelijk weer met een enorme groei van 31 procent vergeleken met vorig jaar. Apples diensten brachten 9,19 miljard dollar binnen, vergeleken met de 7 miljard dollar van vorig jaar.

  Ieder kwartaal zet Apple op deze manier een record. iTunes, de App Store, Apple Music, iCloud, Apple Pay en AppleCare zijn populairder dan ooit. Zo heeft Apple Music inmiddels 40 miljoen abonnees en heeft de muziekdienst samen met de App Store en iCloud het beste kwartaal ooit achter de rug.

  Apple kwartaalcijfers Q2 2018

  5. Een hint naar de nieuwe iPhones en producten van 2018

  Om investeerders alvast enthousiast te maken voor het volgende kwartaal, liet Tim Cook ook wat hints vallen naar toekomstige Apple-producten. Zo zegt hij enthousiast te zijn om de HomePod spoedig in meer landen uit te brengen. Ook belooft hij dat Apple dit jaar verschillende iPhones zal blijven aanbieden om verschillende wensen van de consument tegemoet te komen. Een hint naar de goedkopere iPhone SE 2 of de 6,1-inch iPhone?

  Tot slot bevestigt hij de uitrol van Apple Pay naar Noorwegen, Polen en Ukraïne. Of en wanneer de betaaldienst naar Nederland komt blijft ook dit kwartaal nog een raadsel.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.