iPhone-verkoop daalt, en nog 5 weetjes over de kwartaalcijfers van Apple

Lars Paijmans
3 mei 2017, 9:10
3 min leestijd
iPhone-verkoop daalt, en nog 5 weetjes over de kwartaalcijfers van Apple

Voor de tweede keer dit jaar maakt Apple traditiegetrouw de kwartaalcijfers bekend. Wat valt er op, en wat zeggen de Apple kwartaalcijfers Q2 2017 ons over de toekomst van het bedrijf?

Lees verder na de advertentie.

Apple kwartaalcijfers Q2 2017: dit moet je weten

Het tweede fiscale kwartaal van 2017 staat gelijk aan het eerste kalenderkwartaal van dit jaar. De cijfers en bevindingen hieronder gaan dus over de periode van januari tot en met maart.

1. Minder iPhones verkocht, tegen de verwachtingen in

Zoals de naam al zegt, spelen cijfers een hoofdrol bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Deze vielen op het gebied van iPhone-verkopen onverwachts tegen. In drie maanden tijd werden er 50,8 miljoen iPhones verkocht, tegenover 51,2 miljoen een jaar geleden. Een daling van 1 procent. Dit is opvallend, omdat juist verwacht werd dat Apple het beter gedaan zou hebben dan vorig jaar. Na eind 2016 een nieuw record qua iPhone-verkopen te hebben gezet van 78,3 miljoen,zag ook het eerste kwartaal er aanvankelijk rooskleuriger uit.

Apple kwartaalcijfers Q2 2017

2. Meer omzet en meer winst

Ondanks de teruglopende iPhone-verkoop gingen zowel de omzet als de winst van het bedrijf omhoog. In totaal werd er 52,9 miljard dollar aan omzet gedraaid met 11 miljard dollar winst. Een jaar geleden stonden deze cijfers op 50,6 miljard en 10,5 miljard dollar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hogere prijs van de iPhones, MacBooks en iPads.

3. iPad blijft zakken, Mac zit in de lift

De iPad blijft maar verder dalen op het gebied van verkoopcijfers. Gingen er vorig jaar nog 10,3 miljoen exemplaren over de toonbank, nu zijn het er nog maar 8,9 miljoen. De cijfers zeggen echter nog niets over de nieuwe 9.7-inch iPad 2017, die te kort uit was om een impact te maken op de Apple kwartaalcijfers Q2 2017. Met de Mac gaat het ondertussen een stuk beter. Deze divisie groeide met 14 procent, van 4 miljoen naar 4,2 miljoen. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de nieuwe MacBook Pro. Bovendien is het veelbelovend voor eind dit jaar, wanneer Apple een nieuwe iMac en andere Mac-producten lanceert.

Apple kwartaalcijfers Q2 2017

4. iPhone 7 Plus populairder dan gedacht

Volgens CEO Tim Cook deed de iPhone 7 Plus het beter dan Apple had gedacht. De tactiek van Apple om het duurdere Plus-model unieke functies te geven (zoals de dubbele camera) lijkt zich dus uit te betalen. “Iets wat we niet helemaal goed hebben ingeschat is de mix tussen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus”, aldus Tim Cook. Dit resulteerde in tekorten van de Plus, zeker het Jet Black-model. Cook zegt zijn lesje geleerd te hebben: “Iedere keer als we producten lanceren, leren we iets nieuws en passen we het de volgende keer toe.”

5. Diensten blijven groeien en groeien

De diensten-categorie van Apple blijft een gek geval. Onder deze noemer vallen namelijk niet alleen daadwerkelijke diensten als de App Store en Apple Music, maar ook producten als AirPods en de Apple Watch. Het is daarom lastig om exact te zeggen wat de reden is voor de groei in dit segment. Het leverde Apple in ieder geval een omzet van 7 miljard op, een flinke groei in vergelijking ten opzichte van een jaar eerder. Toen bracht de categorie 5,9 miljard dollar op.

6. Apples verwachting voor Q3 2017

Apple kijkt ook alvast vooruit naar het derde fiscale kwartaal van 2017. Dan verwacht het bedrijf een omzet tussen de 43,5 miljard en 45,5 miljard dollar. Dit ligt iets hoger dan de 42,4 miljard van vorig jaar. Opvallend, want analisten denken juist dat dit een van de lastigste kwartalen voor Apple wordt. Steeds meer mensen wachten immers op de nieuwe iPhone 8, die in het aankomende kwartaal alleen maar dichterbij komt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen