De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Apple Q1 2019 kwartaalcijfers: 6 dingen die je moet weten

Lars Paijmans
30 januari 2019, 9:46
3 min leestijd
Apple Q1 2019 kwartaalcijfers: 6 dingen die je moet weten

Investeerders hielden hun adem in toen Apples Q1 2019-kwartaalcijfers bekend werden gemaakt. Want welke gevolgen heeft een teleurstellende iPhone-verkoop op de staat van Apple? Deze dingen vallen op.

Opgelet: Als Apple het hier heeft over de Q1 2019 kwartaalcijfers, dan wordt hiermee het fiscale kwartaal bedoeld. Dat staat gelijk aan het vierde kalenderkwartaal, dus de maanden oktober, november en december.

Lees verder na de advertentie.

Apple diensten in 2019

1. De cijfers op een rij

We beginnen traditiegetrouw met een lijstje met alle concrete cijfers op een rij. Die laten namelijk al goed zien wat er dit kwartaal duidelijk opvalt ten opzichte van andere kwartaalcijfers.

  • Totale omzet: 84,3 miljard dollar – 2018: 88,3 miljard dollar
  • Totale winst: 20 miljard dollar – 2018: 20,1 miljard dollar
  • Totale omzet iPhones: 52 miljard dollar – 2018: 61,6 miljard dollar
  • Totale omzet iPads: 6,7 miljard dollar
  • Totale omzet Macs: 7,4 miljard dollar

Zoals je ziet zegt Apple niet meer hoeveel iPhones, iPads en Macs er zijn verkocht, maar alleen wat de omzet was. Dat is geen toeval: door de hogere gemiddelde prijs kan Apple minder apparaten verkopen en toch meer geld verdienen. Daardoor zien de aantallen er minder schokkend uit. Kijk bijvoorbeeld naar de winst, die bijna hetzelfde is gebleven ondanks de dalende verkoop.

2. iPhone-verkoop valt inderdaad tegen

Tim Cook gaf niet voor niets een omzetwaarschuwing: de verkoop van de iPhone (met afstand het belangrijkste product van het bedrijf) daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met vijftien procent. Een verschil van 61,6 miljard in 2018 en 52 miljard in 2019.

Apple kwartaalcijfers Q1 2019

Dat heeft volgens Apple verschillende oorzaken. Zo zou de verkoop vooral in China erg tegenvallen, wat het totaal naar beneden brengt. Daarnaast zouden mensen volgens Tim Cook hun iPhone langer gebruiken, waardoor ze minder snel een nieuwe exemplaar kopen.

Daar is ook het accuprogramma van vorig jaar mede schuldig aan. Hierdoor kon men voor een veel lagere prijs een nieuwe accu in een oude iPhone zetten, zodat hij weer langer meegaat. Tot slot geeft Cook toe dat ook de hoge prijs van de iPhone een rol gespeeld heeft.

3. Apple in 2019: het jaar van de diensten

We zagen het de afgelopen kwartalen al, en ook in het eerste fiscale kwartaal van 2019 zien we het terug: de diensten van Apple blijven sterk groeien. Onder meer Apple Music, Apple Pay en de App Store groeiden met 17 procent, wat voor een opbrengst van 10,9 miljard zorgde.

Dat zal dit jaar alleen nog maar meer worden als Apple zijn langverwachte tv-dienst uitbrengt. Deze concurrent van Netflix zou volgens geruchten al in april kunnen verschijnen. Tim Cook noemde de dienst niet bij naam, maar zegt wel dat Apple mee gaat werken aan de afbreuk van de traditionele kabeltelevisie. “Dat doen we met AirPlay 2, de Apple TV en op andere manieren”, aldus de ceo. “We gaan dit jaar sterke producten en diensten lanceren.”

4. iPhone-prijzen omlaag in verschillende landen, maar welke?

Om deze daling van de iPhone-verkoop tegen te gaan, heeft Tim Cook beloofd om de prijs van de iPhone in verschillende landen omlaag te doen. Dat zou vooral te maken hebben met de wisselkoers van de dollar, die ervoor zorgt dat iPhones in sommige landen veel duurder zijn. Om welke landen het gaat en hoeveel de prijs gaat zakken, is niet duidelijk. In het onderstaande artikel zetten we op een rijtje wat we daar nu van weten.

Lees ook: Apple gaat iPhone-prijzen verlagen in meerdere landen

Apple kwartaalcijfers Q1 2019

5. Record voor de Apple Watch-categorie

Terwijl de iPhone-verkoop geen records verbreekt, doen de Mac en Apple Watch het een stuk beter. Het slimme horloge van Apple blijft kwartaal na kwartaal terrein winnen, al is het lastig om te zien hoe groot het succes is.

Het bedrijf maakt namelijk nooit de verkoopcijfers van de Watch bekend, omdat de wearable onderdeel uitmaakt van de categorie ‘Andere producten’. Hier vallen ook de AirPods en andere accessoires onder. Toch is het succes van deze categorie niet te negeren. De omzet steeg van 5,5 miljard naar 7,3 miljard, een stijging van 33 procent.

6. Apple heeft 1,4 miljard actieve apparaten

Tim Cook deelde daarnaast hoeveel Apple-apparaten er over de hele wereld actief gebruikt worden. Dat aantal steeg in een jaar tijd met honderd miljoen: van 1,3 miljard naar 1,4 miljard. Ter vergelijking is dat een stijging van veertig procent ten opzichte van 2016.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu