6 dingen die je moet weten over Apples Q1 2018 kwartaalcijfers

Lars Paijmans
2 februari 2018, 9:34
3 min leestijd
6 dingen die je moet weten over Apples Q1 2018 kwartaalcijfers

Het eerste fiscale kwartaal van 2018 (en het laatste kalenderkwartaal van 2017) zit erop, dus is het tijd voor Apple om de balans op te maken. Deze zes dingen uit de Apple Q1 2018-kwartaalcijfers zijn voor jou als gebruiker relevant. Wat verdiende Apple in de periode oktober, november en december 2017?

Lees verder na de advertentie.

1. Apple kwartaalcijfers Q1 2018: de cijfers op een rij

De naam zegt het al: het draait hier in de eerste plaats natuurlijk om de cijfers. Apple liet investeerders en aandeelhouders vannacht weten wat de verkoopcijfers het afgelopen kwartaal waren. Deze zijn als volgt:

  • Totale omzet: 88,3 miljard dollar
  • Totale winst: 20,1 miljard dollar
  • Aantal iPhones verkocht: 77,3 miljoen
  • Aantal iPads verkocht: 13,1 miljoen
  • Aantal Macs verkocht: 5,1 miljoen

De Apple TV, Apple Watch, AirPods en andere Apple-producten zijn opgenomen in de categorie ‘overige producten’. Deze leverde dit kwartaal 5,5 miljard dollar op, een grote groei vergeleken met de 3,2 miljard dollar van vorig jaar.

apple kwartaalcijfers Q1 2018

2. Minder iPhones verkocht, maar meer winst behaald

Voorafgaand aan de bekendmaking van de Q1 2018-kwartaalcijfers werd er veel gezegd over de iPhone-verkoop. De iPhone X zou het niet goed genoeg doen en ook aandeelhouders waren bezorgd. Dit was niet geheel onterecht, want er werden bijna een miljoen minder iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2016.

Toch verdiende het bedrijf ondanks de lagere aantallen meer geld. Dat is volgens Tim Cook vooral te danken aan de iPhone X: “De X overtrof alle verwachtingen.” Sinds de release in november is de iPhone X iedere week weer de bestverkochte iPhone van het bedrijf. Hoe de andere modellen het gedaan hebben, is niet duidelijk.

3. Apple Watch heeft beste kwartaal uit de geschiedenis

De Apple Watch bereikte aan het begin van 2018 een nieuw record. Volgens Apple werd de Series 3 twee keer meer verkocht dan de Series 2 een jaar eerder. Dit zorgt voor een totale groei van maar liefst 50 procent. Gecombineerd met AirPods en Beats-koptelefoons, steeg de totale omzet van de ‘overige’ categorie zelfs met 70 procent. “Wearables zijn onze op één na belangrijkste verdienmodel naast de iPhone”, aldus Apple.

apple kwartaalcijfers Q1 2018

4. Tim Cook over accubegrenzing

Na het onthullen van de cijfers, gaat Tim Cook traditiegetrouw het gesprek aan met investeerders. Zij vroegen of ze rekening moeten houden met een daling in de verkoop van nieuwe iPhones, nu gebruikers voor een extra lage prijs de accu van bestaande modellen kunnen vervangen. “Hier kan ik nog geen antwoord op geven, omdat we het nog niet overwogen hebben”, reageerde Cook.

“We hebben hiervoor gekozen omdat het de juiste keuze was voor onze klanten. De gevolgen voor investeerders speelde geen rol in het maken van deze beslissing.” Binnenkort voegt Apple met een iOS-update de optie toe om accubegrenzing uit te zetten.

5. Diensten blijven wederom hard groeien

iTunes, de App Store, Apple Music, iCloud en Apple Pay brachten ook in het eerste fiscale kwartaal van 2018 weer meer geld in het laatje dan ooit tevoren. Met een totale omzet van 8,5 miljard dollar steeg het totaal met 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral de App Store deed het goed. De app-winkel had zijn beste kwartaal tijdens de feestdagen ooit. “We liggen op koers om onze diensteninkomsten in 2020 te verdubbelen.”

6. Apple heeft nu 1,3 miljard actieve apparaten

Tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers, stond Apple ook stil bij het totale aantal Apple-apparaten dat wereldwijd actief is. In januari bereikte het bedrijf namelijk een mijlpaal van 1,3 miljard actieve apparaten. Hieronder vallen de iPhone, iPod touch, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch. “We hebben het aantal met actieve apparaten met 30 procent zien groeien de afgelopen twee jaar”, legt Cook uit. “Een mooie indicatie van de populariteit van onze producten, en de loyaliteit en tevredenheid van onze klanten.”

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen