Apple kwartaalcijfers Q1 2017: de 4 dingen die je moet weten

Lars Paijmans
1 februari 2017, 8:54
3 min leestijd
Apple kwartaalcijfers Q1 2017: de 4 dingen die je moet weten

Een opvallend hoog aantal iPhone-verkopen, dalende iPad-cijfers en hints over de toekomst van Apple. Dit is alles wat je moet weten over de Apple kwartaalcijfers Q1 2017.

Lees verder na de advertentie.

Apple kwartaalcijfers Q1 2017 bekend

Zoals altijd maakte Apple zijn kwartaalcijfers bekend via een persbericht. Dit geeft ons niet alleen inzichten in het aantal verkochte iPhones, iPads, Macs en diensten. Het is ook een interessant moment om te horen wat Tim Cook erover te zeggen heeft en wat dit voor de nabije toekomst van Apple betekent. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de opvallendste feiten en cijfers hieronder voor je op een rij gezet. Let wel: het eerste fiscale kwartaal van 2017 beslaat het laatste kalenderkwartaal van 2016 en liep tot 31 december.

Apple Kwartaalcijfers Q1 2017

1. Recordomzet: vooral dankzij iPhone 7-verkopen

Wie dacht dat weinig mensen warmliepen voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, hadden het mis. In het eerste fiscale kwartaal van 2017 boekte Apple een recordomzet van 78,4 miljard dollar met een nettowinst van 17,9 miljard. Dit is vooral te danken aan de iPhone 7 en 7 Plus waarvan er maar liefst 78,3 miljoen exemplaren werden verkocht. Dit is net wat hoger dan de 74,8 miljoen exemplaren die vorig jaar over de toonbank gingen.

Ook de Mac-verkopen zitten in de lift met $5,4 miljoen ten opzichte van 5,3 miljoen dollar een jaar geleden. De iPad ging er daarentegen juist op achteruit: deze cijfers daalden wederom, van 16,1 naar 13,1 miljoen dollar. Niet zo gek natuurlijk aangezien Apple wel nieuwe iPhones en Macs maar geen nieuwe iPad onthuld heeft in het afgelopen kwartaal. Zo’n 64 procent van de totale omzet is te danken aan internationale verkopen. Een record, al is dit kwartaal door de komst van nieuwe iPhones altijd het belangrijkste voor Apple.

2. iPhone 7 Plus de populairste Plus ooit

Apples tactiek om de 5,5-inch Plus-iPhone onderscheidender van de normale 4,7-inch iPhone te maken, lijkt te werken. De grotere, duurdere iPhone 7 Plus is het populairste Plus-model tot nu toe. Dit zou te maken hebben met twee dingen: allereerst heeft de 7 Plus als enige een dubbele cameralens, een groter scherm en een grotere batterij. Drie dingen die de 4.7-inch iPhone 7 niet heeft. Daarnaast zouden consumenten beter gewend zijn aan grotere smartphones, waardoor de keuze eerder op een Plus-model iPhone valt. Volgens Tim Cook verkocht de 7 Plus zo goed dat ze de vraag ervan hadden onderschat. Dit sluit aan bij het tekort aan toestellen waar Apple vlak na de iPhone 7 release mee te maken had.

Apple kwartaalcijfers Q1 2017

3. ‘Apple kon niet voldoen aan enorme Apple Watch-vraag’

Hoewel Apple de exacte cijfers nog steeds niet bekend maakt, liet Tim Cook weten dat de Apple Watch haar beste kwartaal tot op heden achter de rug heeft. “De vraag voor de Apple Watch was zo hoog, dat we er niet genoeg konden maken”, liet Cook weten. Dit is opvallend, want de categorie met ‘overige producten’ waar de Apple Watch onder valt, had met 4,02 miljard dollar juist minder omzet dan een jaar geleden. Toen haalde deze categorie $4,35 miljard binnen. Onder de ‘overige producten’ bundelt Apple de Apple Watch, Apple TV, AirPods, Beats-producten en iPods. Het kan dus goed dat de Watch beter verkocht dan eerst, maar dat dalende verkoopcijfers van de Apple TV en iPods het totaal naar beneden hebben gehaald. In een interview met Financial Times bevestigt Apples CFO Luca Maestri de dalende Apple TV-verkopen.

4. Wederom hogere inkomsten voor Apples diensten

We zagen het vorig jaar al, maar de Apple Q1 2017 kwartaalcijfers bevestigen wederom dat diensten steeds meer geld opleveren voor Apple. Ten opzichte van vorig jaar steeg deze categorie met 18,4 procent wat neerkomt op 7,17 miljard dollar. Dit betekent dat diensten Apple bij net zoveel geld opleveren als de Mac. Dit komt deels door Apple Music, Apple Pay, iTunes en iCloud maar zou dit kwartaal vooral te danken zijn aan de App Store. In december had de appwinkel van Apple immers haar beste maand ooit met alleen al een omzet van 3 miljard aan in-app aankopen. Ook de inkomsten van Apple Music groeiden voor het derde kwartaal op rij. Reken er dus maar op dat Apple ook dit jaar verder zal inzetten om deze dienstensector te vergoten. Met de komst van een eigen tv-dienst misschien?

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen