Apple gaat samen met KPN iPhones recyclen in Nederland

Florence Peeters
18 april 2019, 14:33
2 min leestijd
Apple gaat samen met KPN iPhones recyclen in Nederland

Provider KPN gaat samen met Apple iPhones recyclen, met behulp van een robotarm. Hierdoor kun je oude iPhones niet alleen bij Apple inruilen, maar ook bij KPN-winkels.

Lees verder na de advertentie.

Apple en KPN gaan samen iPhones recyclen

Apple slaat de handen ineen met het Nederlandse KPN om iPhones te recyclen. Dat laat NU.nl weten. Al langer is het mogelijk om oude iPhones of andere Apple-apparaten naar Apple op te sturen of bij een Apple Store in te leveren. Straks is dit ook mogelijk bij KPN-winkels.

Net zoals bij Apple krijg je bij KPN korting op een nieuwe iPhone als je een oud toestel inlevert. Aan de hand van het type en de conditie van de iPhone die je inlevert, wordt de inruilwaarde bepaald. Door de samenwerking zijn er plots een stuk meer fysieke winkels waar je je oude toestel bij Apple kan inleveren. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer je precies bij een KPN-winkel terecht kan om je iPhone in te ruilen.

iPhone XS verbinding

Deze oude iPhones worden verzameld om er onderdelen uit te halen. Die kunnen weer gebruikt worden om andere toestellen te repareren of nieuwe apparaten te maken. Apple gebruikt de gespecialiseerde robotarm Daisy om de iPhones te ontmantelen.

Het bedrijf uit Cupertino heeft twee van zulke robots, waarvan er eentje in een Nederlandse fabriek staat. Deze wordt nu dus ook gebruikt om bij KPN ingeleverde iPhones te demonteren.

Milieubewust

Met zo’n robotarm haal je meer dan 1,2 miljoen telefoons per jaar uit elkaar. Daarnaast sorteert de robot meteen alle materialen, zodat ze meteen gebruikt kunnen worden. Daisy is niet nieuw, maar wordt nu wel voor het eerst gebruikt om in samenwerking met in dit geval KPN te recyclen.

Apple werkt er hard aan om zijn producten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo maken alle Apple-locaties en meerdere leveranciers gebruik van hernieuwbare energie. Ook is het moederbord in de iPhone XS, XS Max en iPhone XR van gerecycled tin gemaakt, en een deel van het glazen frame van bio-plastic.

Met het inruilprogramma hoopt Apple in ruil voor korting aan deze recyclebare grondstoffen te komen in de vorm van oude apparaten. Het aluminium van oude iPhones kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de behuizing van MacBooks. Onderdelen van kostbare grondstoffen worden hergebruikt in nieuwe accu’s.

iPhones die nog in goede staat verkeren, kunnen na het inruilen verkocht worden als refurbished iPhone. Bekijk in ons overzicht hoeveel inruilkorting je krijgt op een nieuwe iPhone.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: NU.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen