‘Apple koopt bedrijf dat kunstmatige intelligentie maakt’

Rutger Otto
6 augustus 2016, 9:19
2 min leestijd
‘Apple koopt bedrijf dat kunstmatige intelligentie maakt’

Apple heeft een startup gekocht die zich specialiseert in machine learning en kunstmatige intelligentie. Goedkoop zou de overname niet geweest zijn.

Lees verder na de advertentie.

Apple neemt Turi over

De startup komt uit Seattle en heet Turi. Dat schrijft Geekwire op basis van meerdere bronnen. Enkele van die bronnen zeggen dat het aankoopbedrag ergens rond de 200 miljoen dollar ligt. Apple heeft gereageerd met zijn standaard-antwoord als het een bedrijf heeft overgenomen: “Apple koopt kleinere techbedrijven van tijd tot tijd. We praten over het algemeen niet over de reden of toekomstige plannen.”

Turi heet net een naamswijziging achter de rug. Vorige maand heette het bedrijf nog Dato. Turi helpt ontwikkelaars met het bouwen van apps met zelflerende kunstmatige intelligentie. Het bedrijf ontwikkelde het Turi Machine Learning Platform, Graphlab Create en Turi Predictive Services, waarmee kunstmatige intelligentie onder meer aanbevelingen doet, fraude kan detecteren en beoordelingen analyseert.

apple kunstmatige intelligentie

Plannen onbekend

Het is niet duidelijk wanneer de aankoop heeft plaatsgevonden. Dat zou ook best vorig jaar geweest kunnen zijn, toen Apple vijftien kleinere bedrijven kocht. Ook onbekend is wat Apple met Turi wil gaan doen. Het bedrijf kan van pas komen bij de doorontwikkeling van Siri, maar de zelflerende AI van Turi kan ook van pas komen bij Apple Music of in de App Store, bijvoorbeeld om persoonlijke aanraders te geven op basis van jouw interesses.

Kunstmatige intelligentie van Apple

Concurrenten van Apple, zoals Google en Microsoft, hebben de afgelopen tijd meer en meer ingezet op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Kijk bijvoorbeeld naar Google Foto’s, dat zelf foto’s kan indelen en herkennen. Apple is mogelijk bezig om de concurrentie bij te benen met dit soort functies, want in iOS 10 krijgt de Foto’s-app van Apple eveneens de mogelijkheid om plaatjes te analyseren.

Lees ook: Apple loopt achter met kunstmatige intelligentie

In het verleden heeft Apple al verschillende bedrijven gekocht die zich richtten op kunstmatige intelligentie. De meest recente overnames zijn die van VocalIQ, Perceptio en Emotient.

Lees meer over Apple

Bron: Geekwire
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen