Apple is milieuvriendelijker dan ooit, maar GreenPeace is vooral kritisch

Lars Paijmans
20 april 2018, 11:01
2 min leestijd
Apple is milieuvriendelijker dan ooit, maar GreenPeace is vooral kritisch

Apple presenteert vandaag zijn klimaatrapport, en onthult tegelijk een gloednieuwe iPhone-recyclerobot. Toch is Greenpeace vooral kritisch. Waarom?

Lees verder na de advertentie.

Nieuw Apple klimaatrapport gepresenteerd

Vol trots deelt Apple zijn 2018 environmental report, een uitgebreid verslag waarin het bedrijf uiteenzet hoe ze het afgelopen jaar nog milieuvriendelijker zijn geworden. Centraal staat dat honderd procent van Apples eigen gebouwen op groene energie draait. Ook 23 leveranciers zijn inmiddels honderd procent groen.

Apple klimaatrapport

Hierdoor daalde de ecologische voetafdruk die Apple jaarlijks achterlaat. Dit kreeg het bedrijf voor elkaar door te investeren in zonne- en windenergie. Zesenzestig procent van de groene energie is bovendien afkomstig van projecten die Apple zelf opgezet heeft.

Daarnaast zijn ook de producten die Apple verkoopt energiezuiniger en milieubewuster dan ooit. Zo verbruikt de HomePod minder energie dan de gemiddelde LED-lamp. Recyclerobot Liam is bovendien vervangen door Daisy, een nieuwe robot die nog energiezuiniger alle oude iPhones vakkundig uit elkaar haalt en recyclet. Daisy is kleiner, sneller en efficiënter en kan 200 iPhones per uur verwerken.

Lees ook: Waarom Apple meer focust op milieu en gezondheid

Greenpeace reageert kritisch

Hoewel Apple dus wederom flinke stappen heeft gezet om milieubewuster te werken, is Greenpeace vooral kritisch in een reactie op het nieuws. De organisatie stelt dat Apple de verkeerde prioriteiten stelt. In plaats van te focussen op recyclerobots kan Apple zich veel beter richten op het verlengen van de levensduur van producten.

Apple klimaatrapport

Greenpeace Senior analist Gary Cook stelt dat Apple moet investeren in productontwerpen die geschikter zijn voor upgrades en reparaties. “Dat is pas echt Apples grootste kans om zijn impact op het milieu te verkleinen.” Als voorbeeld geeft Cook de immense interesse voor het accureparatieprogramma van Apple: “Klanten willen hun apparaten langer gebruiken, in plaats van dat een robot ze beter uit elkaar haalt.”

In het rapport stipt het bedrijf uit Cupertino deze kwestie wel even aan. Apple benadrukt dat tot vijf jaar na de productiestop nog steeds onderdelen gemaakt worden om langer reparaties te kunnen doen. “Dat zorgt ervoor dat apparaten langer kunnen worden gebruikt en minder grondstoffen nodig zijn”, legt Apple uit.

Ondanks de kritische noot van Greenpeace is de milieuorganisatie ook blij met Apples inzet. “Apple is een leider op het gebied van herbruikbare energie en het overtuigen van leveranciers om hier ook op over te stappen.” Toch blijft het reparatieverhaal een heikel punt voor Apple. Het druist immers in tegen het hoofddoel van het bedrijf: nieuwe iPhones verkopen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen