Apple Keynote 27 januari 2010: Samenvatting en presentatie iPad

Apple heeft zojuist een nieuw product aangekondigd tijdens de Keynote. Het nieuwe product is een Tablet die de iPad heet. De iPad heeft een groot scherm waarmee je heel veel mee kan doen.

Met de iPad kan je bijvoorbeeld niet alleen je mail lezen, internetten en spelen met applicaties, maar ook muziek luisteren en boeken lezen. In dit bericht gaan we proberen de hele keynote samen te vatten.

Apple feiten

De keynote begon met een aantal feiten. Steve Jobs begon bijvoorbeeld met een algemeen praatje over de winkels en de geschiedenis van Apple. De App Store beschikt over 140.000 applicaties met drie miljard downloads. Er zijn al 250 miljoen iPods verkocht sinds het begin.

Deze Apple feitjes hebben een kwartiertje in beslag genomen, en meteen daarna begon Jobs met de grote aankondigingen.

Apple iPad presentatie: kruising tussen Macbook en iPhone

Na negen minuten kwam de iPad al. Hij zou tussen een MacBook en een iPhone in moeten zitten en veel beter zijn dan een netbook. Browsen is een wonder op dit apparaat. De multitouch technologie die we van de iPhone kennen is doorgevoerd op de iPad.

Na een kort praatje over de  algemene functies werd het gebruik van je mail gepresenteerd. Er zit een virtueel-QWERTY toetsenbord op dat ongeveer net zo groot is als een normaal toetsenbord. Mail is fantastisch om te gebruiken door de accelerometer. Links staat een lijst met berichten op je scherm, en rechts een geopend bericht. De agenda en de contacten hebben ook een nieuwe interface gekregen die ze er alleen maar beter opmaakt.

Demo iPad

Steve Jobs gaf een demo van de iPad. Toen hij naar de website van de New York Times ging was het eerste dat opviel het bekende legoblokje linksbovenin. Dit geeft aan dat de iPad geen flash ondersteunt. Dit komt voor velen als een grote teleurstelling.

Na het browsen liet hij het mailen op de iPad zien. Dit ziet er schitterend uit zoals we onderhand van Apple gewend zijn. Alles werkt op het eerste gezicht veel makkelijker dan op de iPhone, maar dat is natuurlijk te verwachten met een groot scherm.

Na de mail-demo was de foto.app aan de beurt. Bij de foto’s zijn stapels gemaakt van foto’s die tot een album behoren. Door op de stack te pinchen zie je alle foto’s uit het desbetreffende album.

Scott Forstall – Senior Vice President iPhone Software – over iPad applicaties

Na een gesprek van half uur over de iPad maakte Steve Jobs plaats voor Scott Forstall: Senior Vice President iPhone Software. Hij vertelde dat alle applicaties die je gekocht hebt voor je iPhone kan je gebruiken op de iPad. Ook zullen er apps komen die speciaal voor de iPad zijn. Als de ontwikkelaar er rustig voor gaat zitten kan hij zijn apps makkelijk omzetten naar de iPad om volledig gebruik te maken van het display.

Scott nodigde na zijn praatje ontwikkelaars uit om haar apps te laten zien. The New York Times krijgt een eigen iPhone applicatie waar je voor moet betalen. Zo wordt er weer echt betaald voor een krant in plaats van het lezen op internet. Een demo van Brushes en van Need For Speed Shift werden ook gepresenteerd.

iBooks, iWork en internet

Toen Steve Jobs weer op het podium kwam stond er een foto van een Kindle van Amazon op het scherm. Steve Jobs vertelde dat ze een nieuwe applicatie hebben die iBooks heet. In deze applicatie kan je E-Books lezen in een door jou gekozen lettertype. In de iBook Store kan je de E-Books kopen.

Er werd verwacht dat er een nieuw iWork uit zou komen, en dit was uiteindelijk ook het geval. Verrassend genoeg kwam hij niet voor de Mac moor voor de iPad. Phil Schiller kwam het toneel op en vertelde ons iets over iWork voor de iPad. Na een demo’s kwamen ze bij de prijzen aan. Pages, Numbers en Keynote kosten stuk voor stuk €9,99.

iPad Specificaties

  • 0.5 inch dik
  • 9.7 inch IPS scherm
  • Multi touch
  • 1GHz Apple A4 chip
  • 16 – 64 GB opslaggeheugen
  • WiFi 802.11n en 3G
  • Bluetooth
  • Accelerometer, kompas, speaker, microfoon, 30-pin connector
  • 10 uur batterijduur

Prijzen en levertijd iPad

Een 16GB wifi-model kost $499 dollar. Een 32GB en 64GB kosten respectievelijk $599 en $699 dollar. Een 16GB model met 3G kost $629 dollar. Hetzelfde model 32GB en 64GB kosten $729 en $829 dollar.

De WiFi modellen zijn over 60 dagen leverbaar en de 3G modellen over 90 dagen.

iPad Video

http://www.youtube.com/watch?v=IQrNJFR9qyU

De volledige video van de keynote volgt naar verwachting in de loop van de week.

Wat vinden jullie? Een mooi apparaat dat er zeker toe doet of een apparaat dat we al kennen en niets toevoegt?

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.