Apple komt onder Italiaanse belastingzaak uit met regeling

Rutger Otto
27 oktober 2016, 15:22
2 min leestijd

Een Milanese rechtbank is akkoord gegaan met een schikking van Apple en de Italiaanse overheid. Het bedrijf van Tim Cook werd beschuldigd van fraude.

Lees verder na de advertentie.

Italiaanse belastingzaak Apple

De zaak ging over een salestopman van Apple die de inkomsten van Apple niet zou hebben doorgegeven. Tussen 2008 en 2014 zou het bedrijf daardoor een stuk minder belasting hebben betaald. Apple zou een bedrag van 879 euro betaald moeten hebben, stelt een rechterlijke bron.

De topman van Apple hing een gevangenisstraf boven het hoofd van zes maanden. Die straf is inmiddels met de schikking tussen Apple en de Italiaanse overheid omgezet in een boete van 45.000 euro. Dankzij die schikking zouden ook rechtszaken tegen twee andere Apple-managers niet meer doorgaan.

Overigens betekent het volgens de Italiaanse wet niet dat er schuld wordt bekend als iemand met een schikking akkoord gaat. Apple was niet bereikbaar voor commentaar, schrijft Reuters.

Belasting

Het onderzoek rondom de zaak werden vorig jaar al in maart afgerond. Apple zei toen dat het niet kopte. Maar in december betaalde Apple volgens berichten toch 318 miljoen euro aan Italië, ongeveer een derde van wat Apple verschuldigd was.

De Italiaanse afdeling van Apple is onderdeel van het hoofdkwartier dat in Ierland is gevestigd. In dat land geldt een lager belastingpercentage van 12,5 procent in plaats van de 27,5 procent van Italië. De laatste jaren kwam Apple vaker in het nieuws omdat er gerotzooid zou worden met belasting betalen.

Deal met Ierland

In augustus concludeerde de Europese Commisie na onderzoek nog dat Apple dertien miljard euro moet betalen. Reden daarvoor zou een illegale deal met Ierland zijn waardoor het bedrijf minder belasting moet betalen in ruil voor meer werkgelegenheid. Tim Cook reageerde in een statement dat hij denkt dat die regeling wordt teruggedraaid. “Ons bedrijf is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste belastingbetaler ter wereld”, schreef hij. “We hebben nooit gevraagd om speciale deals en die hebben we ook nooit gekregen.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen