Weg ermee: Apple moet dit iPhone-probleem écht eens oplossen

Piet-Jan Lentjes
15 mei 2024, 16:30
2 min leestijd
Weg ermee: Apple moet dit iPhone-probleem écht eens oplossen

De iPhone is een prima smartphone. Maar de iPhone heeft al jaren een probleem dat mij steeds meer is gaan irriteren.

Lees verder na de advertentie.

Apple moet dit iPhone-probleem écht eens oplossen

Ik ben al een decennium heel tevreden met mijn iPhone en heb in al die jaren ook verschillende iPhones gehad. Maar één probleem stoort me steeds meer. En soms krijg ik het idee dat het probleem de laatste jaren alleen maar erger wordt.

stipjes iphone foto

Stipjes-irritatie bij de iPhone-camera

Het zijn de kleine (vaak groene) stipjes die je ziet bij het maken van nachtfoto’s. En dat probleem op mijn iPhone is me steeds meer op gaan vallen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik steeds meer nachtfoto’s maak. Apple’s smartphone is sinds de iPhone 11 echt wel een stuk beter geworden in het maken van foto’s met weinig licht. Dan ga je deze functie natuurlijk ook meer en meer gebruiken.

Toch irriteer ik me steeds vaker aan de groene stipjes. Dan heb je verder een mooie foto, maar zitten er toch weer irritante puntjes. En met video’s is het soms nog erger. Maak je een video van een concert of optreden, dan zie je een hele rij met vlekjes en dan bewegen ze ook nog. In het onderstaande filmpje zie je een hele rij met deze mini lens-flares. En dit was geschoten op een iPhone 15 Plus, in 4K/60.

De bewegende stipjes (lens-flares) zie je vooral aan de rechterkant in de video.

Maar wat zijn de stipjes op de iPhone?

Maar wat zijn die stipjes dan? De vreemde puntjes zijn lens-flares. En je ziet ze vooral bij nachtfoto’s en wanneer je een (felle) lichtbron in beeld hebt. Elke lens kan deze lens-flares krijgen en je ziet ze niet altijd even erg. Maar als je ze eenmaal hebt, kunnen ze behoorlijk irritant zijn.

Wat doe je tegen dit probleem op de iPhone?

Jammer genoeg kun je het niet heel veel tegen doen. Je kunt hooguit voor het maken van de foto’s of video’s checken waar de felle lichten zijn en er rekening mee houden.

stipjes verwijderen foto iphone

Achteraf kun je dan de stipjes op de foto’s het beste verwijderen met een app. De app SnapSeed is dan een goed hulpmiddel. Het programma is gratis in gebruik en er zitten (vrijwel) geen beperkingen aan.

Snapseed

Google

Gratis via App Store

Bij video is het verwijderen van de stipjes vrijwel niet te doen. We hopen stiekem dat Apple hier ooit nog een handige AI-videotool voor gaat maken. En met iOS 18 zou dat een prima moment zijn!

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu