De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple hoeft iPhone van drugsverdachte niet te kraken

Gijs Ettes
1 maart 2016, 10:30
2 min leestijd
Apple hoeft iPhone van drugsverdachte niet te kraken

Hoewel de zaak tussen Apple en de FBI nog loopt, heeft het bedrijf in een soortgelijk geding waarin het medewerking weigerde, gelijk gekregen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone kraken

Apple moest van opsporingsinstanties de iPhone van een in oktober opgepakte drugsdealer kraken, maar weigerde mee te werken. Het bedrijf is nu door een Amerikaanse rechter in het gelijk gesteld, voornamelijk omdat de overheid zich baseert op een wet uit de 18e eeuw die veel te breed wordt geïnterpreteerd. Met die All Writs Act kan een bedrijf worden gedwongen om alles wat mogelijk is uit te voeren om aan een onderzoek mee te werken, zolang dat verzoek regelijk en legaal is.

Apple wil geen software ontwikkelen met achterdeurtjes die opsporingsdiensten in staat stelt om telefoons af te tappen. De uitspraak in New York is een steun in de rug van het bedrijf, al heeft de zaak niets te maken met die rondom het kraken van de iPhone van Syed Rizwan Farook, de terrorist die afgelopen december met zijn vrouw een aanslag pleegde in San Bernardino. De FBI wil dat Apple een achterdeurtje in iOS inbouwt, zodat het ongelimiteerd wachtwoorden op de iPhone van Farook kan invoeren om deze te ontgrendelen en zo mogelijk meer informatie te verkrijgen.

De zaak wordt breed uitgemeten in de media, omdat het volgens Apple een gevaarlijk precedent schept. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de FBI binnen de wet zoveel mogelijk te helpen. Apple wil de encryptie van de iPhone echter niet kraken, aldus ceo Tim Cook. “De overheid vraagt ons telefoons van onze klanten te hacken en decennia van vooruitgang op het gebied van beveiliging ongedaan te maken.”

Hoewel Apple in het verleden heeft meegewerkt aan enkele onderzoeken van de FBI door klantendata te verstrekken, trekt het de grens bij het aanpassen van iOS. Sterker nog, het bedrijf wil de beveiliging van het besturingssysteem opschroeven, zodat de FBI-hack slechts eenmalig werkt als de opsporingsdienst door de rechter in het gelijk wordt gesteld.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu