‘iPhone krijgt pas in 2023 door Apple ontwikkelde 5G-modem’ (update)

Bram Lettenmeijer
1 juli 2022, 11:30
3 min leestijd
‘iPhone krijgt pas in 2023 door Apple ontwikkelde 5G-modem’ (update)

Apple werkt al een tijdje aan zijn eigen 5G-chip voor de iPhone, maar waarschijnlijk is de eerste iPhone-5G-modem van Apple pas in 2023 klaar.

Lees verder na de advertentie.

Update 1 juli, 11:30: 

De vertraging van Apples eigen 5G-modem komt niet door productievertraging, maar door juridische problemen, aldus FOSS Patents. Apple zou een licentieovereenkomst hebben met Qualcomm, die pas in 2025 afloopt. Er is zelfs nog een optie om de overeenkomst te verlengen tot 2027. Men dacht dat Apple voor die tijd zou overstappen op in-house modems, maar nu lijkt dit onwaarschijnlijk.

Apple hoopte dat Qualcomm eind 2023 slechts twintig procent van de 5G-modems voor de iPhone zou leveren, in plaats van honderd procent. De kans dat dit gebeurt is echter nihil – mits de bron gelijk heeft. Apple moet in dat geval al zijn 5G-modems de komende jaren nog van Qualcomm kopen.

Originele bericht:

Kuo: 5G-modem van Apple is nog niet klaar

In 2019 kocht Apple Intels modem-afdeling voor smartphone-chips. De fabrikant wilde hiermee zijn eigen 5G-modem voor de iPhone ontwikkelen, zodat er een einde komt aan Apple’s afhankelijkheid van Qualcomm. We verwachtten de eerste Apple-modem eigenlijk al in de iPhone 14-serie, maar volgens bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo is dit nog veel te vroeg.

Kuo zegt dat ‘de ontwikkeling van Apples eigen 5G-modem voor de iPhone 14 is mislukt’. Vlak hierna stegen Qualcomms aandelen met drie procent. Qualcomm is de huidige hoofdleverancier van Apples 5G-modems, die we in de iPhone 12– en 13-serie vinden.

De analist voegt hier overigens aan toe dat Apple nog niet opgeeft. Uiteindelijk komt er hoe dan ook een iPhone met Apples 5G-modem onder de motorkap, maar pas in 2023.

Het ontwikkelen van een eigen 5G-chip biedt veel voordelen voor Apple. Zo gaat de accuduur van de iPhone er met een in-house modem er waarschijnlijk drastisch op vooruit en is het – in een tijd van chiptekorten en andere ellende – altijd fijn om onafhankelijk te zijn op het gebied van modems en chips.

Lees ook: ‘iPhone 15 heeft een eigen 5G-modem van Apple’

Dit krijgt de iPhone 14 wél

Hoewel de iPhone nog geen 5G-modem van Apple heeft (in ieder geval tot 2023), krijgt de iPhone 14 een hoop andere nieuwe features wél. De smartphone heeft op het eerste gezicht de look van de iPhone 13, maar bij het Pro-model verdwijnt de notch. In plaats daarvan verstopt Apple Face ID en de selfiecamera in kleine twee gaatjes. Deze zijn een stuk minder opvallend, dus de kijkervaring gaat er flink op vooruit!

De selfiecamera krijgt de grootste upgrade sinds jaren. Volgens Kuo krijgt de camera autofocus en een hogere resolutie, waardoor selfies scherper zijn dan ooit. Het diafragma gaat omhoog van f/2.2 (iPhone 13) naar f/1.9. Hierdoor valt er meer licht op de sensor en zien foto’s er in donkere lichtomstandigheden een stuk beter uit. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief, download de gratis iPhoned-app en houd de site in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu