Apple investeert miljard dollar in Chinese Uber-concurrent

Rutger Otto
13 mei 2016, 8:31
2 min leestijd
Apple investeert miljard dollar in Chinese Uber-concurrent

Didi Chuxing, de Chinese variant op Uber, heeft naar buiten gebracht dat Apple een miljard dollar heeft geïnvesteerd in het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Apple investeert in Uber-concurrent

De investering van Apple is de grootste ooit voor Didi Chuxing. En dat terwijl het bedrijf toch al voor enkele miljarden aan financiën heeft opgehaald. Volgens Tim Cook, die sprak met Reuters, is deze zet een manier van Apple om de Chinese markt ‘beter te begrijpen’.

“We maken deze investering om een aantal strategische redenen”, zegt Cook. “We zien onder meer een kans om meer over bepaalde segmenten van de Chinese markt te leren. En natuurlijk geloven we erin dat de investering ons flink wat rendement zal opleveren.”

Didi Chuxing is enorm in China. Dagelijks vervoert het bedrijf er 11 miljoen klanten. Van de taxi-apps en diensten in het land ligt er 87 procent aan marktaandeel bij Didi Chuxing.

Auto van Apple

Volgens Reuters wachten investeerders handenwrijvend af om te zien of Apple de automarkt zal betreden. Met deze investering lijkt het bedrijf uit Cupertino weer een stapje dichterbij. Apple heeft al een flink aantal auto-experts in dienst en volgens bronnen onderzoekt het bedrijf de mogelijkheid om een zelfrijdende auto te bouwen.

Overigens wil Tim Cook daar niets over kwijt. Hij verwijst naar het CarPlay-systeem voor in het dashboard als focus voor de automarkt. “Dat is waar we op dit moment voor staan in de auto-industrie, dus we zullen zien wat de toekomst ons brengt.” Volgens de laatste geruchten zou de auto van Apple echter in 2020 van de productieband moeten rollen.

Tim Cook in China

De investering in Didi Chuxing heeft ook andere belangen. China is een belangrijk land voor Apple, al zijn de verkopen er wat gekrompen. “We tonen met de deal dat we vertrouwen hebben in de Chinese economie”, zegt Cook. De Apple-ceo zal later deze maand afreizen naar China. Recent kwam zijn bedrijf onder druk van de Chinese staat te staan, omdat in het land de iTunes Movies- en iBooks-winkel werd gesloten.

Lees meer over Apple

Bron: CNBC
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen