Waarom Apple steeds meer geld aan onderzoek uitgeeft

Michel van 't Klaphek
4 augustus 2019, 10:23
2 min leestijd

Apple geeft steeds meer geld uit aan het ontwikkelen van nieuwe producten en technieken. Het lijkt er daarom op dat het het huidige record dit jaar gaat sneuvelen. Dit is waarom Apple zoveel geld uitgeeft aan ontwikkeling.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple innovatie steeds belangrijker vindt

Uit de kwartaalcijfers van Apple blijkt dat er steeds meer inkomsten uit diensten gehaald worden. Alhoewel specifieke verkoopcijfers over de iPhone in het midden blijven, wordt aangenomen dat de telefoonverkoop in de toekomst minder belangrijk wordt. Dit is vervelend voor Apple, omdat de iPhone al jarenlang garant staat voor succes aan de kassa.

Om dit gat op te vangen zet Apple daarom volop in op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Dat blijkt uit onderzoek van CNBC. De Amerikaanse nieuwszender claimt dat Apple afgelopen kwartaal bijna 3,8 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling uitgaf.

Apple kwartaalcijfers Q3 2019

Nooit eerder gaf de iPhone-maker zoveel geld uit aan innovatie in een kwartaal. Bovendien lijkt ook het jaarlijkse record te sneuvelen, want naar verwachting geeft Apple in heel 2019 ruim 14,5 miljard euro uit aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.

De Tim Cook-doctrine

Dit bedrag staat gelijk aan ongeveer 8 procent van de totale omzet: een evenaring van het record uit 2003. Toen was het bedrijf van wijlen Steve Jobs volop in de weer met de iPod en Mac, en bestond de iPhone nog niet.

Dat Apple steeds meer uitgeeft aan innovatie is ook analisten opgevallen. Toen hij hiernaar gevraagd werd door een investeerder zei Luca Maestri, financieel topman bij het bedrijf, dat “Apple zich nog meer wil onderscheiden op het gebied van unieke producten en diensten.”

Hierop aanvullend stelde ceo Tim Cook dat “Op lange termijn wil Apple graag in controle zijn over de technologieën die onze producten gebruiken.” Hij hint hiermee waarschijnlijk naar de overname van Intel, een chipfabrikant. Volgens CNBC staat deze strategie intern bij Apple bekend als de ‘Tim Cook-doctrine’.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen