De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Apple gaat onafhankelijke reparateurs ondersteunen met originele onderdelen

Lars Paijmans
29 augustus 2019, 14:24
2 min leestijd
Apple gaat onafhankelijke reparateurs ondersteunen met originele onderdelen

Apple komt kleinere externe reparatiewinkels tegemoet met een nieuw programma, waarmee ze toegang krijgen tot originele Apple-onderdelen. Voorlopig alleen in de Verenigde Staten, maar later ook in andere landen.

Lees verder na de advertentie.

Apple onthult Independent Repair Provider Program

De nieuwe regeling (het zogenaamde Apple Independent Repair Provider Program) maakt het voor onafhankelijke reparateurs mogelijk om echte Apple-onderdelen te gebruiken, zodat ze iPhones kunnen repareren waar geen garantie meer op rust.

iPhone zelf repareren

Ook krijgt het personeel van deze winkels training en ondersteuning, iets wat nu enkel is weggelegd voor door Apple goedgekeurde resellers. Als een bedrijf interesse heeft, kan deze zich gratis aanmelden. Om vervolgens goedgekeurd te worden, moet het personeel een cursus volgen om door Apple-gecertificeerde technici te worden.

Alle benodigdheden voor deze training stelt Apple gratis online beschikbaar. Gaat dit allemaal goed, dan heeft het bedrijf toegang tot dezelfde onderdelen en hulpmiddelen die andere Apple-resellers ook hebben.

Voorlopig alleen in de Verenigde Staten

Vandaag start Apple het nieuwe programma in de Verenigde Staten, maar het bedrijf van Tim Cook zal in de toekomst andere regio’s hieraan toevoegen. Of en wanneer Nederland hiervoor aan de beurt is, is onduidelijk.

Mocht de regeling ook hier beschikbaar komen, dan betekent dit voor jou als gebruiker dat je vanaf dat moment meer winkels hebt waar je terecht kunt om reparaties uit te laten voeren. Volgens Apple vallen de meeste reparaties die buiten de garantie vallen onder de regeling. Denk hierbij aan barsten in het scherm of een beschadigde behuizing.

Komt Apple critici over reparaties tegemoet?

Met deze beslissing lijkt Apple de vele critici tegemoet te komen; zij vinden al jaren dat Apple expres zijn onderdelen voor zichzelf houdt om extra geld te verdienen met reparaties. Dat zou voor oneerlijke concurrentie zorgen, iets waar al meerdere rechtszaken voor zijn gevoerd.

In de praktijk zorgde dit ervoor dat veel onafhankelijke reparatiewinkels geen echte Apple-onderdelen gebruikten, wat voor een consument lastig te controleren is. Dergelijke namaak-onderdelen zijn met het blote oog vaak niet van echt te onderscheiden, maar zorgen bijvoorbeeld voor een slechtere accuduur of een touchscreen dat minder goed reageert.

Lees ook: Gids: 8 onmisbare tips voor het zelf repareren van je iPhone

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen